Vest: Manifestacija Muzeji za 10

Manifestacija Muzeji za 10

Manifestacija Muzeji za 10

Manifestacija MUZEJI ZA 10 je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po osmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, u preko 56 gradova i mesta širom Srbije, 122 učesnika, na preko 170 lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstave i performanse, promocije knjiga, koncerti i druge aktivnosti.

Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je:

MOĆ MUZEJA

Kao jedinstvena mesta otkrića, muzeji nas uče o našoj prošlosti i otvaraju vidike za nove ideje – dva suštinska koraka u izgradnji bolje budućnosti. Tokom manifestacije Muzeji za 10 istražite potencijal muzeja u pravcu donošenja pozitivnih promena u svojim zajednicama.

 

PROGRAM MODERNE GALERIJE CENTRA ZA KULTURU LAZAREVAC

14. maj od 17.00 do 20.00 časova – Evropska Noć muzeja

Samostalni i obilasci uz stručno vođenje:

Izložbeni prostor

Izložba grafika „Odmeravanje vremena 2”, Nenada Grbića

Stalne postavke

Legat „Leposave Lepe Perović”, Kolekcija „Savremenici” i Kolekcija naivne umetnosti

 

 Program manifestacije od 16 do 20. maja:

Izložbeni prostor

Izložba grafika „Odmeravanje vremena 2”, Nenada Grbića

10 - 23. maj

Na izložbi će biti prikazani radovi na kojima umetnik putem likovne tehnike kolaža interpretira potpuno novu realnost, oslanjajući se na poznate simbole kulturnog nasleđa čovečanstva. "Kolažno sklopljeni segmenti različitih vremenskih perioda, oduhovljenog sadržaja stvaraju uslov za novu likovnu perepciju i novi estetski doživljaj".( Nenad Grbić, iz teksta kataloga)

Stalne postavke

Legat „Leposave Lepe Perović”, Kolekcija „Savremenici” i Kolekcija naivne umetnosti

Moderna galerija poseduje bogatu kolekciju umetničkih dela jugoslovenske i srpske moderne i savremene umetnosti.  U osnovi kolekcije nalazi se Legat Leposave   Lepe Perović, o kojoj se galerija brine od svog osnivanja, koji u najvećoj meri sadrži dela tada jugoslovenskih autora: Petra Lubarde,  Milana Konjovića, Zore Petrović, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Radojice Noe Živanovića,  Ivana Radovića, Đorđa Ilića, Peđe Milosavljevića, Ljubice Cuce Sokić, Lazara Vozarevića, Lazara Vujaklije, Voje Stanića i drugih.

Galerija poseduje i kolekciju srpske savremene umetnosti, koju čine dela iz svih oblasti likovnog stvaralaštva domaćih umetnika: Petar Omčikus, Marko Čelebonović, Kosta Bogdanović, Mića Popović, Božidar Prodanović, Cvetko Lainović, Aleksandar Luković, Nikola Graovac, Majda Kurnik i drugi, koje sakuplja uglavnom otkupima Sekretarijata za kulturu grada Beograda ili poklonima samih umetnika.

Kolekcija naivne umetnosti iz umetničkog fonda Centra za kulturu Lazarevac formirana je od osnivanja Centra, tadašnjeg Doma kulture „Spasenija Cana Babović“. Većina umetničkih artefakata iz kolekcije naivne umetnosti radovi su lokalnih umetnika, mahom vajar, okupljenih oko tzv. Leskovačke škole naivne umetnosti, nezvanične „škole“, formirane u selu Leskovac u blizini Lazarevca. „Čarobni vrt“ samoukog vajara Bogosava Živkovića, oaza umetnikove nesputane, nagonske kreativnosti postaje mesto okupljanja drugih talentovanih ljudi, koji umetnost stvaraju vođeni instiktivnim osećajem, bez nametnutih, naučenih formi i obrazaca.

Stručna vođenja:

16 - 20. maja od 15.00 - 16.30 časova

Tribinski prostor

Francuski filmski karavan. Ciklus: Doba sazrevanja (L’âge de raison),

16 - 19. maja od 17.00 časova

Ponovo u saradnji sa Francuskim instututom filmska putovanja kroz izazove odrastanja, koje vas vode od Pariza do Senegala.

Raspored projekcija:

16. maj u 17.00 časova - Un vrai bonhomme / Pravi momak

Režija: Benžamen Paren (FRA,2019, 88’)

Stidljivi i osetljivi tinejdžer Tom se sprema za polazak u novu školu. Njegov stariji brat Leo mu poput pravog savetnika pomaže da se uklopi. Nakon insistiranja da od Toma napravi pravog dasu, Leo svojom sveprisutnošću postaje teret. Tom će morati da se oslobodi Leovog pritiska kako bi pronašao svoj put…

17. maj u 17.00 časova - Marche ou crève / Plivaj ili potoni

Režija: Margo Bonom  (FRA,2018, 85’)

Plahovita i buntovna sedamnaestogodišnjakinja Eliza želi da uživa u letnjem raspustu na strmim padinama Verkora, gde je odrasla. Međutim, njena majka odlazi od kuće ostavši je da se sama sa ocem brine o bolesnoj sestri. Usled velike odgovornosti, ljubav se pretvara u mržnju, i Eliza gubi tlo pod nogama.

18. maj u 17.00 časova - La vie scolaire / Školski život

Režija: Mehdi Idir  (FRA,2019, 111’)

Godina dana škole, života… i snalaženja! Nova i mlada pedagoškinja Samija iz rodnog Ardeša prelazi u jednu školu na lošem glasu u Sen Deniju. Samija se suočava sa nedisciplinom i društvenom stvarnošću tog pariskog kraja, ali i dobrim raspoloženjem koje vlada među učenicima i kolegama. Među njima su Musa, Veliki iz kraja i Dilan. Samija se prilagođava i ubrzo počinje da uživa u umirivanju najnestašnijih učenika. Zbog svog komplikovanog privatnog života zbližava se sa Janisom, živahnim i jako pametnim tinejdžerom čiji je potencijal prepoznala. Iako se čini da Janis odustaje od svojih ambicija skrivajući se iza svoje drskosti, Samija će uložiti sav svoj trud da spreči njegov neuspeh i pokuša da ga natera da se projektuje u bolju budućnost.

19. maj u 17.00 časova - Les météorites / Meteoriti  

Režija: Romen Laguna  (FRA,2019, 85’)

Nina ima 16 godina i mašta o avanturi. U iščekivanju uzbuđenja, provodi leto u mestu između svog sela na jugu Francuske i zabavnog parka u kom radi. Neposredno pre susreta sa Moradom, Nina uočava plameni meteorit na nebu koji pada na planinu. Sve liči na nagoveštaj novog života.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar