Vest: Milan Rakić dobija spomenik u Mionici

Milan Rakić dobija spomenik u Mionici

Milan Rakić dobija spomenik u Mionici

Do kraja godine pesnik Milan Rakić, poreklom Mioničanin dobiće spomenik u svojoj Mionici. Za realizaciju ovog veoma značajnog projekta, opština Mionica opredelila je oko 2 miliona dinara, a predsednik opštine Boban Janković potpisao je ugovor sa livnicom „Primus BMJ“ iz Beograda. 

- Izuzetno sam ponosan što danas, u godini kada Mionica više nego ikada ulaže u razvoj kulture i unapređenje kulturno-istorijskih vrednosti našeg mesta, mogu da kažem da će se Mionica ove godine odužiti velikom pesniku podizanjem spomenika. Naša je dužnost da pamtimo koliko je od povratka u Srbiju, pa do svoje smrti Rakić učinio za našu zemlju i koliko je doprineo njenom razvoju svojom diplomatijom, ali i koliko ju je silovito branio kada je bilo potrebno. Mionica čuva sećanje na slavne pretke - rekao je Janković.

Spomenik će biti postavljen ispred osnovne škole u Mionici koja i nosi naziv srpskog književnika i diplomate, a u Mionici se u saradnji sa Društvom književnika Srbije dodeljuje nagrada "Milan Rakić" za najbolju knjigu poezije. 

- Radili smo planski. Cilj nam je bio da u potpunosti rekonstruišemo osnovnu školu i srednju školu u Mionici. Zahvaljujući podršci Vlade Srbije, to smo i uspeli. Izdvojeno je 338 miliona dinara. Danas kada je škola završena i kada naša deca pohađaju nastavu u modernim kabinetima, vreme je da ispred škole postavimo i spomenik Milanu Rakiću - istakao je Janković, koji je dodao da će opština Mionica i u narednom periodu investirati u kulturu i obrazovanje.

Milan Rakić rođen je 30. septembra 1876. godine. Rođen je u Beogradu, ali njegovi preci potiču iz Mionice. Pradeda Milana Rakića je bio Raka Tešić. Po njemu su i dobili prezime Rakić. Raka je bio obor knez Valjevske nahije, kog je kasnije Miloš Obrenović imenovao za popečitelja prosvete. Ta funkcija bi se danas zvala ministar prosvete. Od tog semena razvija se loza izuzetnih potomaka, koji su zadužili Mionicu i Srbiju.



Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !





Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar