Vest: Nemanja Matić posetio FK Železničar Lajkovac

Nemanja Matić posetio FK Železničar Lajkovac

Nemanja Matić posetio FK Železničar Lajkovac

Koristeći ligašku pauzu zbog održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu, legendarni srpski fudbaler Nemanja Matić, sada član italijanske Rome, boravi u svom Ubu. Zajedno sa predsednikom opštine Ub Darkom Glišićem, posetio je komšijski FK Železničar iz Lajkovca, želeći da im pruži podršku na putu oporavka kluba sa velikom tradicijom. Dočekali su ih predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, članovi uprave kluba i treneri,  a pogotovo dečaci iz Škole fudbala, koja je ove godine obnovljena sa nadom da klub prvenstveno sopstvenim snagama vrati nekadašnju slavu. Podsećamo da klub sa istorijom dugom 95 godina sada igra Kolubarsko-mačvansku zonu, a svojevremeno je igrao Drugu ligu u SRJ, kasnije bio dugogodišnji stabilan srpskoligaš.

Vrlo prirodan i neposredan, čovek velikog srca, bio je potpuno na raspolaganju oduševljenim dečacima Željine fudbalske škole. Razgovarao je sa njima, fotografisao se grupno i pojedinačno, davao autograme, a najvažnije od svega – preneo im važne poruke o tome kako postati uspešan sportista i čovek. Za najmlađe lajkovačke fudbalere ovo je bio trenutak koji će dugo pamtiti, ali i Nemanju vežu lepe uspomene za ovaj stadion: probnu utakmicu za lazarevačku Kolubaru igrao je baš u Lajkovcu i to je prošlo uspešno.

Matić, nekadašnja zvezda Benfike, Čelzija i Mančester Junajteda, reprezentativac Srbije,  pokazao je da je dosta dobro upoznat sa tradicijom i reputacijom Železničara, tako da je konstatovao da mu je drago što se klub ponovo organizovao na pravi način.

„Drago mi je da sam ponovo na stadionu Železničara, posle nekih 15 godina. Osećam ovde novu energiju, sa Željom da se Železničar vrati tamo gde mu je i mesto. Smatram da je prvom timu mesto minimum u Srpskoj ligi Zapad, tako da im želim da u narednim godinama stabilizuju klub, organizuju što bolje Školu fudbala i da će nekoga od ove dečice gledamo u reprezentaciji Srbije. Poručio sam im da, ako vole fudbal, vredno rade svaki dan, da nikada ne odustaju, da slušaju trenere i vole svoj klub. To je osnov uspeha. Talenat je neophodan da bi se uspelo u sportu, ali to je 10-20 odsto uspeha, a sve ostalo je želja, glad za dokazivanjem i rad. Celu karijeru sam nekom želeo da dokažem da sam dobar fudbaler, a ostalo je dolazilo po sebi. Volim omladincima da kažem da nikada ne treba da jure novac jer će novac pratiti karijeru ako budu dobri u tome što rade.

Kao što je poznato, trenutno se bavim Jedinstvom i Vrelom želim da bolje sarađujemo sa Željom iz Lajkovca jer smo komšije. Naravno, zdrav rivalitet treba da postoji, ali ne i mržnja, tome treba da učimo našu decu. S obzirom na ono što sam video mislim da Železničar ima izuzetan potencijal, a takođe sam uvideo da ljudi iz kluba imaju veliki entuzijazam.“

Neposredno pred početak Svetskog prvenstva u Kataru neizbežno je bilo pitanje o šansama naše reprezentacije:

„Srbija je napravila velika uspeh plasmanom na Svetsko prvenstvo, bili smo prvi u grupi ispred velikog Portugala. Siguran sam da će momci dati sve od sebe, i oni i stručni štab, ceo kolektiv. Naše je da ih bodrimo i očekujemo najbolje, ali ne treba da pravimo veliki pritisak jer imamo izuzetno tešku grupu, tako da bi za mene i prolazak ove grupe bio istorijski uspeh. Mnoge reprezentacije se nisu plasirale, tako da treba da uživamo i jedva čekam da počne.“

Matić je rekao i da je zadovoljan debitantskim nastupom Jedinstva u Prvoj ligi i da bi bio zadovoljan sredinom tabele na kraju prvenstva, a onda razmišljati o ambicijama za sledeću sezonu. Za Vrelo Sport kaže da je klub napravio istorijski uspeh osvajanjem prvog mesta u Zoni, u jesenjem delu, mada smatra da postoje 3-4 ekipe podjednakog kvaliteta i ne bi ga iznenadilo da se situacija promeni u drugom delu sezone. „U fudbalu je sve moguće, a mi ćemo se truditi da igramo pošteno i uvek na pobedu.“

Vidno zadovoljan posetom velikog igrača srpskog i međunarodnog fudbala, direktor Škole fudbala Miloš Rakić osvrnuo se na trenutnu situaciju u radu sa mladim igračima:

– Ima nas oko 70 u Omladinskoj školi, koja do pre četiri meseca praktično nije postojala. Mlađe kategorije su se takmičile u ligi koju organizuje OFS Lazarevac: 2014. godište je zauzelo prvo mesto ispred timova poput Kolubare, Ušća, Ivanče iz Aranđelovca i drugih,  a 2012. godište je završilo na drugom mestu. Radi se dobro, rezultati se vide, težimo da nas bude sve više. Par momaka u kadetima ističe ozbiljnu kandidaturu za prvi tim. Imamo nekih infrastrukturnih problema: u letnjim mesecima imamo problem sa zalivanjem terena, bunar bi nam rešio problem, tražimo sredstva za to. Planiramo da sledeće godine regulišemo podlogu na pomoćnom terenu, a najveća želja celokupne uprave i mene kao direktora Omladinske škole jeste teren sa veštačkom travom jer bismo time rešili sve probleme rada Omladinske škole. Tada, uz ubsko Jedinstvo, u zapadnoj Srbiji niko neće imati bolje uslove od nas. Znači nam apsolutno podrška lokalne samouprave, prisustvo predednika koji nam pomaže na svaki način i mi to znamo da cenimo. Dobili smo termine u hali koje ćemo sada koristiti kada je loše vreme.

Rakić kaže da su deca oduševljena Nemanjinom posetom i to će im dati ogroman podstrek za rad. „Svi znaju ko je on, slikali su se s njim, mislim da će efekat biti dobar, deci to puno znači, zato smo Nemanju i zamolili da dođe. Trudimo se da organizujemo događaje na kojima bi deca mogla da vide svoje idole, pa smo tako išli da gledamo utamicu Lige nacija između Srbije i Švedske.“

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar