Vest: Običaji na Veliku Subotu

Običaji na Veliku Subotu

Običaji na Veliku Subotu

1. Dan bi trebalo provesti u tišini, molitvama, uz posnu hranu.

2. Trebalo bi poraniti očistiti kuću i završiti sve poslove neophodne za doček i proslavu velikog praznika.

3. Nemojte ništa da šijete, krpite i slično, a veruje se da tog dana ne treba ništa raditi u bašti ili polju.

4. Umesite kolače koje ćete jesti za Uskrs.

5. Uveče se jede samo hleb i pije samo voda.

6. Ako ste u mogućnosti, idite na ponoćnu liturgiju kojom se završavaju dani žalosti. Ako možete da obučete i svetlu odeću jer će se i sveštenici u pravoslavnim hramovima u znak vaskršnje radosti i pobede nad smrću.

7. Ponoćnom Vaskršnjom liturgijom završavaju se dani žalosti i počinje Uskrs –najradosniji hrišćanski praznik i vreme velike radosti za vernike širom sveta.

8. Učinite neko dobro delo, jer se veruje da će vam u tom slučaju naredna godina biti uspešnija.


Običaji na Veliku Subotu-0Narodni običaji:

Velika subota je dan uoci Vaskrsa u kome se zavrsavaju poslovi neophodni za docek velikog praznika. Sprema se i cisti kuca, pripravlja ruho, boje jaja, po pravilu izjutra pre izlaska sunca. U Homolju mese kolac - vaskrsnjak - okicen bosiokom, kao i manji kolacici. U jugoistocnom Banatu mese kolacice koji se posle bdenija nose na groblje. Grob se preliva vinom i okadi. Na veliku subotu se ne radi u polju i zene ne rade rucne radove.

U Republici Srpskoj, Popovom polju, Veliku subotu zovu i Crvena subota i tada "maste", odnosno boje jaja u crveno. Farbaju ih tako sto uliju vodu u lonac i u nju sipaju crvenu boju ili vrazilo. Zatim se zapali provlak vostanice pa se njom prave sare po jajima. Obicno su to biljni motivi, sa predstavama sunca, meseca i krstica. Kad voda provri, stavljaju jaja i kuvaju sve dok tri puta ne ocitaju "Oce nas.." ili jednom "Verujem..". Iskustvo je pokazalo, da je to vreme dovoljno da se jaja skuvaju. Kada se jaja ohlade, zene ih otiru krpom jedno po jedno pri cemu se pokazuju sare. U kucama koje su imale smrtni slucaj, jaja se farbaju u tamno crveno, crno ili "maste" u cadi. Jaja iskljucivo boji zenska celjad.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar