Vest: Objavljen plan za put Vožd Karađorđe

Objavljen plan za put Vožd Karađorđe

Objavljen plan za put Vožd Karađorđe

Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Srbije oglasila je javni uvid u nacrt prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta Vožd Karađorđe.

Ovim planom predviđena je trasa puta dužine 163,75 kilometara sa tri tunela i više od 130 mostova. Takođe, na trasi je planirana i 21 petlja.

Put, kako se u dokumentu navodi, mora da se izgradi tako da ima dve fizički odvojene kolovozne trake, sa dve saobraćajne trake za svaku kolovoznu traku, s tim što svaka saobraćajna traka mora da bude široka najmanje 3,5 m, kao i da svaka kolovozna traka, periodično na oko 2 km duž trase, ima posebnu nišu/traku širine 3,5 m i dužine 30 m, za prinudno zaustavljanje vozila. Potrebno je i da ostali elementi puta (poluprečnik krivine, uzdužni nagib, ivične trake i sl.) omogućavaju brzinu do 100km/h.

Granica prostornog nalazi se na delovima teritorija Lajkovca (Donji Lajkovac), Lazarevca (Čibutkovica, Trbušnica, Kruševica, Barzilovica, Brajkovac, Dudovica), Aranđelovca, Topole, Rače, Lapova, Velike Plane, Mladenovca, Sopota, Smederevske Palanke, Ljiga (Latković), Batočine i Kragujevca.

Ukupna površina obuhvata plana je 30,06 kilometara kvadratnih.

Nosilac izrade plana je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Stručni obrađivač je Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije iz Beograda, u saradnji sa obrađivačima idejnog projekta: Hidroprojekat-saobraćaj doo, Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu, DB Inženjering DOO i Agencija za geodetske poslove Geo Team Future. Investitor izrade Prostornog plana i Idejnog projekta je preduzeće Koriori Srbije.

Javni uvid trajaće do 16. aprila.

Izvor: Biznis.rs



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar