Vest: Osvećenje hrama i slava crkvenog hora u Ubu

Osvećenje hrama i slava crkvenog hora u Ubu

Osvećenje hrama i slava crkvenog hora u Ubu

Na praznik Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski G. Isihije je služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Hramu Vaznesenja Hristovog u Ubu, uz sasluživanje svog zamenika protonamesnika Filipa Jakovljevića, arhijerejskog namesnika tamnavskog protojereja Nebojše Milivojevića i više sveštenoslužitelja, te pojanje  pevnice i Hora Presvete Bogorodice Trojeručice pod upravom Dunje Kaplarević.

Današnje molitveno sabranje krunisano je osvećenjem crkve, posvećene najproslavljanijoj ikoni Majke Božje u porti ubske saborne svetinje

Od davnina je poznato da je ikona Trojeručice najpoštovanija ikona Majke Božje u hrišćanskom svetu, a u našem narodu ona je jedan od elemenata svetosavskog identiteta. Činila je brojna čudesa, a na čudesan  način je došla do manastira Hilandar, zatim do matice Srbije, a potom se vratila na Svetu Goru, kazao je u prazničnoj propovedi Preosvećeni Episkop valjevski G. Isihije, dodavši da je ova ikona, posmatrano iz ugla ikonopisačke umetnosti, jedna od najlepših ikona koje postoje na svetu, prepuna molitve Majke Božje i blagodati Bogomladenca u njenom naručju. Da naslika prvu ikonu Majke Božje udostojen je Sveti apostol Luka i time je ustanovljeno pravilo ikonopisa, koje traje više od dve hiljade godina.

  • Ikone u našoj crkvi nisu samo ukras, mada i to jesu u velikoj meri. One su mnogo više teologija, svedočanstvo da je Gospod Isus Hristos- prva ikona i Sam Bog, da je zaista primio na Sebe ljudsku prirodu, da je zaista imao telo, ljudsko lice, ljudski izraz, dušu… sve što je u ljudskoj prirodi, osim onoga što je neprirodno, a to je greh, koji izopačuje ljudsku prirodu i čini je neljudskom- rekao je Vladika Isihije. 

O značaju ikona govori i ikonoboračka jeres, koja je učila da ne treba poštovati ikone, niti im se klanjati. Obožavajući ikone, klanjamo se prvoliku- Gospodu i svetiteljima koji su na ikoni izobraženi, podsetio je Vladika Isihije na reči Svetog Vasilija Velikog.

Ikonoboračka jeres napadala je i na ikone, i na mošti i sve osvećene predmete u kojima je bila blagodat Božja, a Crkva je krvlju branila svetinje, istakao je propovednik, ukazavši na važnu ulogu Svetog Jovana Damaskina u odbrani ikona. Njemu je bila odsečena ruka, koja je isceljena molitvama kraj ikone Presvete Bogorodice, nakon čega je on na ikoni naslikao srebrnu ruku- treću ruku po kojoj danas ovu ikonu poznajemo. 

U prazničnoj besedi, Vladika Isihije je podsetio i na znamenje Svetog Jovana o ikonama Bogorodice Trojeručice i Mlekopitateljnice, darivane Svetom Savi, koje se danas čuvaju u manastiru Hilandar.

Bogorodica Trojeručica je naša zaštitnica i pomoćnica. Svi koji joj se obraćaju, dobijaju isceljenje poput slavnog Jovana Damaskina, kome je na čudesan način iscelila odsečenu ruku. Tako i mi pripadamo pred Presvetu Bogorodicu i molimo joj se da umoli svog Sina i Boga našeg da blagoslovi naš rod i da nas čuva dok plovimo kroz bure ovog sveta, koji se protivi svakoj pobožnosti- poručio je Vladika Isihije. 

Osvećenje hrama i slava crkvenog hora u Ubu-0

Ovogodišnja proslava Bogorodice Trojeručice u Ubu protekla je naročito svečano, budući da je u porti saborne tamnavske svetinje Episkop Isihije osvetio mali hram posvećen ovoj ikoni. Takođe, hor ubske crkve danas je proslavio svoju nebesku pokroviteljku. Za ljubav prema Crkvi Božjoj Vladika Isihije je dodelio Arhipastirsku gramatu Jasmini Dvojaković, koja je pomogla izradu ikonostasa.

Na kraju sabranja, Vladika Isihije je blagoslovio verni narod i čestitao praznik svima okupljenima, uzmolivši da blagoslov Božji uvek bude na njima. U ime sveštenstva Tamnave, arhijerejski namesnik tamnavski protojerej Nebojša Milivojević uručio je Vladiki Isihiju panagiju, te darivanjem zaokružio današnju svetkovinu.

Izvor: Eparhija valjevska



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar