Vest: Pesnikinja Zlata Kocić, dobitnica Nagrade “Desanka Maksimović”

Pesnikinja Zlata Kocić, dobitnica Nagrade “Desanka Maksimović”

Pesnikinja Zlata Kocić, dobitnica Nagrade “Desanka Maksimović”

Pesnikinja Zlata Kocić, ovogodišnja je dobitnica Nagrade “Desanka Maksimović” za ukupan doprinos srpskoj poeziji.

Svečanosti u Centru za kulturu prethodio je “Poetski čas valjevskih đaka u spomen Desanki” na Trgu pesništva u Valjevu, nakon čega je tradicionalno u Brankovini položeno cveće na humku Desanke Maksimović.

Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” Valjevo od uspostavljanja Nagrade “Desanka Maksimović” učestvuje u organizaciji ove manifestacije, te je na svečanosti koja je zbog vremenskih prilika održana u Centru za kulturu, prisutnima se prva obratila direktorka Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” Violeta Milošević.

Pesnikinja Zlata Kocić, dobitnica Nagrade “Desanka Maksimović”-0

“Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” od osnivanja Zadužbine “Desanka Maksimović” utkana je u vezivno tkivo između grada Valjeva i same Zadužbine. Čast je svih ovih godina biti organizator manifestacije koja ima nemerljiv kulturni značaj i čuvati sećanje na Desankin pesnički okean. Danas zajedno proslavljamo izuzetan jubilej – 125 godina od rođenja Desanke Maksimović i tridesetu dodelu nagrade koja nosi njeno ime. Valjevska biblioteka i Grad Valjevo, kulturni stvaraoci Valjeva, a i svaki Valjevac i svako dete rođeno u Valjevu trajno će čuvati Desankino kulturno blago kao porodično nasleđe. Današnjoj dobiti pesnikinji Zlati Kocić upućujem iskrene čestitke, jer je ona dostojan nastavljač Desankine pesničke tradicije, te stoga njene stihove svako može pojmiti kao svoja bliska iskustva”, kazala je Violeta Milošević.

Nagradu je uručila upraviteljica Zadužbine “Desanka Maksimović” dr Svetlana Šeatović.

Odluku o nagradi jednoglasno je doneo žiri u sastavu: predsednik žirija Goran Maksimović, prof. dr Đorđe Despić sa Filozofskog fakulteta iz Novog Sada, docent dr Branko Vraneš sa Filološkog fakulteta iz Beograda, dr filoloških i političkih nauka Slađana Ilić, Vojislav Karanović, pesnik i urednik redakcije kulture u Radio Beogradu i dobitnik nagrade iz 2019. godine. 

“Dobitnica nagrade pesnikinja Zlata Kocić, prisutna je u srpskoj književnosti duže od pet decenija. Njen raznovrstan pesnički i kulturni rad, najviše dolazi do izražaja u pesničkim, proznim, dramskim izdanjima i knjigama ogleda, kao i prepeva i prevoda sa ruskog i na ruski jezik. Objavljuje poeziju i prozu od 1971. godine, a zastupljena je kao pesnik i prevodilac u brojnim domaćim i stranim zbornicima i antologijama. Poezija joj je prevođena na ruski, engleski, francuski, bugarski, kineski, jermenski, nemački i rumunski jezik.

Dobitnica je više uglednih pesničkih nagrada: Rade Drainac, Zmajeva nagrada, Gordana Todorović, Jovan Maksimović, Nolitova nagrada, Nagrada FEDOR, Zaplanjski Orfej, Jefimijin vez, Disova nagrada, Branko Ćopić i mnogih drugih. Možemo na kraju zaključiti da poezija Zlate Kocić istražuje jedan davni svet i život, a kroz te mitske slike razotrkiva savremeni život i čovekovu sudbinu. To su samo neki od argumenata kojima smo se rukovodili prilikom izdvajanja ove pesnikinje za dobitnika ugledne književne nagrade “Desanka Maksimović”, naglasio je  doc. dr Branko Vraneš.

Pesnikinja Zlata Kocić, dobitnica Nagrade “Desanka Maksimović”-1

Program su upriličili glumci Katarina Vićentijević, Angelina Lukić, Branko Antonić, Dušica Jakovljević, Milica Tomić, uz muzičku pratnju Marka Tomića i kvarteta “Poliptih” i Ivana Simeunovića i “Čarobne žice”, koji su izveli “Lirski rodoslov”, u adaptaciji i režiji Miroslava Trifunovića.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar