Vest: Počeo Veliki, Časni, Vaskšnji post - kako treba postiti

Počeo Veliki, Časni, Vaskšnji post - kako treba postiti

Počeo Veliki, Časni, Vaskšnji post - kako treba postiti

U ponoć je počeo Uskršnji post, koji traje tačno 48 dana i važi za najstroži post u godini. Posti se na vodi, izuzev vikenda i kada je reč o Velikoj suboti, danu koji prethodi Vaskrsu. Poslednja sedmica pred veliki Uskršnji post naziva se Bela, po belom mrsu koji se jede. Trpeza treba da bude puna specijaliteta napravljenih od sira i mleka.

Ono što je bitno je da se post ne odnosi samo na ne uzimanje određene hrane, već je važno odreći se zlih misli i dela, opraštati i pobediti telesne strasti.

Vaskršnji post deli se na sedam nedelja, od kojih svaka ima svoje ime i pravila posta.

Crkva uči da je post važno sredstvo za duhovni i telesni život i zdravlje. Hrišćanski post vodi poreklo od samog našeg Gospoda Isusa Hrista, koji je i sam postio, govorio o postu i rekao da će njegovi učenici postiti.

Cilj posta je uspostavljanje potpune telesne i duhovne ravnoteže sa sobom i sopstvenim okruženjem jeste i osnovni cilj i korist za one koji se posta pridržavaju.

Prva nedelja Vaskršnjeg posta - Čista nedelja

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. Prvih dana Čiste nedelje se ne pale ognjišta i žene ništa ne treba da kuvaju, nego se jede ranije spremljena hrana. Ključna je molitva i pokajanje.

Druga nedelja Vaskršnjeg posta - Pačista nedelja

Drugu nedelju Velikog posta treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju. Riba u Pačistoj nedelji nije dozvoljena.

Treća nedelja Vaskršnjeg posta - Krstopoklona nedelja

U treću nedelju Vaskršnjeg posta pravoslavni hrišćani duhom se poklanjaju Časnom krstu. Tokom ove nedelje trebalo bi suzdržavati se od svih iskušenja, svađa, prepirki, nervoze...

Četvrta nedelja Vaskršnjeg posta - Sredoposna nedelja

Ove nedelje ne treba izgovarati ružne reči, čak ni u šali, a treba mnogo raditi. Veruje se da će Bog nagraditi one koji se posebno istaknu marljivošću u školi i na poslu.

Peta nedelja Vaskršnjeg posta - Gluva nedelja

Naziv je dobila po tome što se uveliko odmaklo u postu i dolazi vreme ćutanja, pokajanja, gluvo vreme. U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave. Ne odlazi se na put, ne rade se veliki poslovi, ne tera stoka na pašu, ne ide se ni u mobu.

Šesta nedelja Vaskršnjeg posta - Cvetna nedelja

Najznačajniju ulogu u ovoj nedelji imaju biljke i cveće. Ove nedelje običaj je da se kreče voćke, nasađuju kvočke, ali ništa što cveta ne treba sejati, jer će u tom slučaju sav cvet smetnuti i neće biti ploda. Još uvek je običaj u brojnim mestima da se ovih dana pletu venčići od vrbovih grančica i cveća.

Sedma nedelja Vaskršnjeg posta - Stradalna ili Strasna nedelja

Poslednju nedelju pred Uskrs, vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar