Vest: Počinje izgradnja Kuće Kolubarske bitke

Počinje izgradnja Kuće Kolubarske bitke

Počinje izgradnja Kuće Kolubarske bitke

U Mionici uskoro počinje izradnja Kuće Kolubarske bitke, koja će u 5D formatu prikazati pobedu srspke vojske u Prvom svetskom ratu, pod komandom vojvode Živojina Mišića. Juče je okončana javna nabavka za građevinske radove, a za izvođača je izabrana firma „Gradnja-kop“ iz Slovca. U narednom periodu planirano je potpisivanje ugovora, a potom i početak radova. Za realizaciju jednog od najznačajnijeg projekta  za opštinu, Ministarstvo kulture odobrilo je 13 miliona dinara za prvu fazu radova, u okviru kojih će biti rekonstruisana unutrašnjost Kulturnog centra i postavljen i oslikan mural dimenzija 33×8 metara.

-Napokon smo blizu početka radova. Kao što smo i obećali, ove godine ispunićemo svoj dug prema precima i srpskoj istoriji. Danas kada cela Srbija proslavalja Dan srpskog jedinstva, slbode i nacionalne zastave i kada se u Mionici vijore srpske zastave, mi se obavezujemo da ćemo se vojvodi Mišiću odužiti za slobodu, hrabrost i junaštvo. Nikada nećemo zaboraviti šta su srpski vojnici u Kolubarskoj bici učinili za svoju zemlju. Sledićemo njihov primer i hrabro se boriti za Srbiju. Srbija danas gradi više nego ikada, imamo fabrike, nove puteve, nova radna mesta. Naša Mionica, uz našu državu hrabro korača putem razvoja i boljeg života svih nas-rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Ceo projekat obuhvata impozantnu multifunkcionalnu postavku koja će u 5D formatu na 400 kvadrata posetiocima omogućiti da se upoznaju s činjenicama i detaljima o ljudima i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Srbije i sveta.Ovim projektom biće zaokružen proces rekonstrukcije i adaptacije Kulturnog centra Mionica započet 2016. godine kada je otvorena kompletno renovirana bioskopska sala, a nakon toga dograđene i pomoćne prostorije.

-Sledi potpisivanje ugovora sa izvođačem, a potom i radovi. Sa nestrpljenjem očekujem još jednu impresivnu građevinu koja će našu varoš učiniti još lepšim mestom. Takođe, doprineće očuvanju srpske istoriji i  kulture. Radimo na razvoju kulture i edukaciji naše zajednice. Ako pogledamo Mionicu pre pet godina i sada, videćemo da deca sada pohađaju rekonstruisane škole, da mogu besplatno upisati časove glume, gimnastike, jezika. Organizuju se kulturna dešavanja u rekonstruisanom Kulturnom centru, opremljena je biblioteka. Našu varoš krasi nova sportska hala, sprotski tereni. Asfalitiramo puteve, radimo vodovod. U razvoj kulture i sporta uložili smo preko 140 miliona dinara. I nećemo stati. Nastavićemo da se razvijamo iz dana u dan-zaključio je Janković.

Projekat je delo čuvenog umetnika Slobodana Jevtića Pulike biće izgrađen po uzoru na moskovski muzej – panoramu posvećen Borodinskoj bici.

U poslednje četiri godine Mionica je povećala ulaganja u oblast kulture. Povećan je i broj likovnih izložbi i književnih večeri za 30 odsto, a broj posetilaca za 25 odsto.  


Pratite nas na našoj Facebook I Instagram stranici!


(Opština Mionica)




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar