Vest: Podgorci u slavu svojih predaka

Podgorci u slavu svojih predaka

Podgorci u slavu svojih predaka
Polaganjem venaca na spomenik braći Nedić u porti manastira u Čokešini, predsednik opštine Osečina Nikola Tomić, predsednik SO Svetozar Gačić i zamenica predsednika opštine Biljana Mićić, kao i delegacija OVC "Braća Nedić " iz Osečine sa direktorom Zoranom Petrovićem i pomoćnikom Branislavom Todorićem, kao i potomci porodice Nedić i građani Osečine, odali su poštu herojima Prvog srpskog ustanka, hrabrim ustanicima braći Nedić, koji su dali svoje živote za slobodu, koju mi danas imamo.



„Narod Osečine i Podgorine pamti, čuva i neguje uspomenu na herojske podvige naših predaka. Hrabri, prkosni ustanici, braća Nedić su pokazali snagu, odlučnost i borbenost srpskog naroda u očuvanju otadžbine. Mi smo im danas zahvalni, podjednako dužni da nastavimo da se borimo za dobrobit našeg naroda, ma kakav neprijatelj bio. Moramo biti odlučni, istrajni dobri vojnici, građani svoje zemlje“, izjavio je predsednik opštine Nikola Tomić.



Delegaciju opštine Osečine posebno su pozdravili narodni poslanik Milan Jugović i upravnik muzeja Jadra Goran Vilić. Bojem na Čokešini bosanskim Turcima je onemogućeno da pruže pomoć opsednutom Šapcu. Ustanici su osvojili Šabac prvog maja. Junačka pogibija braće Nedić i njihovih hajduka ušla je legendu, a Leopold Ranke je boj na Čokešini nazvao „srpskim Termopilima“.

(Izvor: Opština Osečina)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar