Vest: Podrška ekonomskom osnaživanju žena i malom biznisu

Podrška ekonomskom osnaživanju žena i malom biznisu

Podrška ekonomskom osnaživanju žena i malom biznisu

Povodom završnog događaja „Podrška osnaživanju žena i malom biznisu u Valjevu i okolini“, predstavnici NALED – a, Etno mreže, Britanske ambasade, kao i UNDP – a, zajedno sa gradonačelnikom grada Valjeva i predstavnicima lokalne samouprave, posetili lokalne privrednike koji učestvuju u ovom programu.

Delegacija je posetila školu stranih jezika „Lingva“, kao i vinoteku „Mozaik“, nakon čega su obišli izložbenu postavku autentičnih lokalnih suvenira i rukotvorina, koje su izradile žene iz Valjeva i okoline. Kako bi izradom i prodajom autentičnih proizvoda valjevskog kraja mogle sebi da obezbede posao i izvor prihoda ove žene su prošle kroz obuku za prezentaciju, pakovanje, brendiranje i marketing proizvoda. Obuku je sprovela Etno mreža, a podržao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u okviru projekta “Staze Srbije”.

Naročito sam ponosan na svoje sugrađanke koje vode respektabilne firme i koje su otvorene za nova znanja i unapređenje svojih veština. Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekat – Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Etno mreži, Britanskoj ambasadi, kancelariji Ujedinjenih nacija u Srbiji i NALED – u, kao i partnerima iz Valjeva – Turističkoj organizaciji Valjevo, Privrednoj komori regije Kolubara, Mačva, Podrinje i Udruženju poslovnih žena Srbije. Pokazali smo kroz ovaj projekat da smo dobar tim i da ima puno prostora da nastavimo saradnju i u budućem periodu“, poručio je gradonačelnik Gojković.

Podrška ekonomskom osnaživanju žena i malom biznisu-0

Britanska ambasada je u saradnji sa NALED – om pokrenula projekat „Mali biznis informator“ i više o ciljevima ovog projekta govorio je Dominik Otvej, zamenik šefa misije u Britanskoj ambasadi u Srbiji.

„Želim da se zahvalim gradonačelniku na doprinosu u ovom projektu, kao i NALED – u i UNDP – u. Ja sam zaista oduševljen što sam prisutan ovde i što sam svedok ovom sjajnom projektu u vašem gradu. Širom sveta, pandemija Kovida je naterala male biznise da krenu u pravcu digitalizacije, dok je u Srbiji taj put bio još brži, jer su i pre pandemije mnoge instutucije krenule u pravcu uvođenja digitalizacije. Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam danas imao priliku da upoznam neke od ovih preduzetnika / ca, koji su zapravo predvodnici u ovom procesu i nadam se da će u tom pravcu nastaviti i u budućnosti" rekao je Dominik Otvej.

Program „Put do dobrog proizvoda“ je pružio stručnu i mentorsku podršku za prezentaciju, pakovanje, brendiranje i marketing proizvoda, a o utiscima i rezultatima projekta je govorila Fransin Pikap, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji.

Podrška ekonomskom osnaživanju žena i malom biznisu-1

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde sa vama i što smo imali priliku da posetimo nekoliko uspešnih preduzetnica u Valjevu. Takođe, veliko mi je zadovoljstvo što je UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i sa Turističkom organizacijom Valjevo i Privrednom komorom, organizovala ovaj projekat, kroz koji je pružena podrška mikro preduzetnicima, sektorima ugostiteljstva, da podignu na viši nivo ono što imaju. Kroz ovaj projekat organizovali smo obuku 35 polaznika, od kojih je zadovoljstvo mi je reći da su njih 20 bile žene, koje su saznale šta su digitalne veštine za onlajn prisustvo i predstavljanje svojih proizvoda onlajn" rekla je Fransin Pikap.

Uduženje Etno mreža već 15 godina ohrabruje žene koje se bave ručnim radovima, da na ovaj način dođu do samozaposlenja i do izvora prihoda. O tome koliko su ove inicijative značajne za njihovo ohrabrenje, pričala je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED- a i predsednica Etno mreže.

Na ceremonijalnom delu dodeljeni su sertifikati preduzetnicama i preduzetnicima koji su uspešno prošli obuku za korišćenje podataka za razvoj biznisa, a koju je sproveo UNDP.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar