Vest: Poleteo sa Rajca, sleteo u Rožaje

Poleteo sa Rajca, sleteo u Rožaje

Poleteo sa Rajca, sleteo u Rožaje

Letači iz Španije, Beograda, Raške, Valjeva, Kraljeva i drugih mesta koristili su lepe majske vikende na Rajcu da se podinu u nebo paraglajderima. Ljiška planina važi za jednu od najpoželjnijih za ovaj sport.

"Rajac ima izvanredan teren za paraglajding, a poletište je naročito pogodno za početnike", kaže Anđela Ivanović, upravnik Planinarskog doma gde letači najčešće odsedaju. "U subotu i nedelju na poletište je izašlo više od 30 paraglajderista iz zemlje i inostranstva. Povoljan vetar iz pravca sever i severozapad i vedro nebo smatraju se idealnim okolnostima za našu planinu, pa sam i sama u dvosedu sa iskusnim letačem po prvi put osetila draž ovog sporta."

Poleteo sa Rajca, sleteo u Rožaje-0            Poleteo sa Rajca, sleteo u Rožaje-1

Paraglajderisti su od svojih sredstava kupili novu stanicu za merenje temperature i brzine i pravca vetra, što će znatno olakšati prikupljanje neophodnih meteoroloških parametara koji omogućavaju lakši i bezbedniji let.

"Kada meteo-stanica bude postavljena i puštena u rad Rajac će znatno podići mogućnosti ne samo za aktivne letače, već i za polaznike obuka koje paraglajderisti periodično relizuju i na našoj planini", ističe Anđela. "Među instruktorima koji ovde često možemo da vidimo je i Petar Lončar sa Zlatibora koji je leteo na svim kontinentima i koji se isključivo bavi obukom letača."

Najveći broj letova iznad Rajca završava se na samom poletištu ili na početku serpentina u Slavkovici, ali ima i izuzetaka. Povoljani vetrovi često se koriste za letove do Mrčajevaca, Vrnjačke Banje, Pranjana i mesta na sličnim razdaljinama jer se svaki takav let boduje i pravi rang-lista letača. Pre desetak dana paraglajderista Uroš Maslak vinuo se sa rajačkog uzletišta i stigao u Crnu Goru. Na zvaničnoj aplikaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije stoji da je posle nešto više od osam sati preleteo 178 kilometara i spustio se u Rožaje.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar