Vest: Poseta državne sekretarke Ministarstva poljoprivrede

Poseta državne sekretarke Ministarstva poljoprivrede

Poseta državne sekretarke Ministarstva poljoprivrede

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Blagojević, posetila je danas Valjevo i razgovarala sa predstavnicima grada Valjeva.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković se zahvalio državnoj sekretarki i naglasaio da su danas imali prilike da razgovaraju o raznim temama koje se tiču poljoprivrede.

Poseta državne sekretarke Ministarstva poljoprivrede-0

„Godinama slušamo koliko je važna poljoprivreda kao oblast i koliko je bitno da grad ulaže u poljoprivredu. Smeo bih slobodno da kažem da smo mi prešli sa reči na delo i da smo dokazali koliko nam je to bitno. Videli ste i samo novac koji je opredeljen u budžetu grada Valjeva to pokazuje. Ono o čemu smo još danas imali prilike da razgovaramo su pozivi koje će Ministarstvo raspisati i gde smo svakako kao lokalna samuoprava zainteresovani da učestvujemo, IPARD 3 projekti, koji se odnose na ulaganje u ruralnu javnu infrastrukturu koja je jako važna. Svakako ćemo ovu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede podići na jedan mnogo viši nivo“, poručio je gradonačelnik.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Jelena Blagojević se takođe zahvalila gradonačelniku i saradnicima na gostoprimstvu i poručila kako je veoma važna saradnja, jer je Valjevo privredni i administarativni centar za ceo Kolubarski okrug.

„Veoma je važno da lokalna samouprava kao i Poljoprivredna stručna služba informišu građane o pozivu koji će biti objavljen krajem aprila, a to je projekat koji radimo sa Svetskom bankom, popularno nazvan 50:40:10, gde je 50% bespovratna sredstva, 40% kredit koji će mali i srednji poljoprivrednici moći da podignu kod komercijalnih banaka po povoljnim uslovima i 10% je samo učešće. Ono što je vama važno za lokalnu samoupravu jeste da se očekuje usvajanje krajem godine IPARD 3 programa, gde postoji jedna nova mera 6 – ulaganje u javnu ruralnu infrastrukturu. Tu će lokalne samouprave moći da iskoriste povraćaj od 100% prihvatljivih troškova i to je nešto što je veoma važno za grad Valjevo.  Prvi poziv koji će biti objavljen krajem aprila se odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, tako da će tu apsolutno svi sektori biti pokriveni i ratarstvo, povrtarstvo, stočarstvo, apsolutno sve“, naglasila je Jelena Blagojević, državna sekretarka.

Poseta državne sekretarke Ministarstva poljoprivrede-1

Pored gradonačelnika Lazara Gojkovića, sastanku su prisustvovali i član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Branko Vuković, Dragomir Vitorović, predsednik skupštinskog odbora za poljoprivredu, Dragan Kuzmanović, direktor „Agrorazvoja“ i Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne savetotavne stručne službe.

Nakod radnog sastanka sa predstavnicima grada Valjeva, državna sekretarka je obišla i Udruženje odgajivača „Ovca i vuna“, a potom i poljoprivredno gazdinstvo Jelene Pavlović u Gornjoj Bukovici.


(Izvor: Opština Valjevo)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar