Vest: Predsajamski dani plavog blaga 2023.

Predsajamski dani plavog blaga 2023.

Predsajamski dani plavog blaga 2023.

Predstavljanje  bogatog potencijala naše opštine, Kraljice šljive, novih knjiga koje su objavljene, kao i lepotu  naše opštine, svakako su važni događaji koji se dešavaju tokom predsajamskih večeri. Ova večeri su posebna prilika kad se zajednica okuplja da predstavi svoja dostignuća i bogati potencijal.

Jedan od najznačajnijih događaja tokom predsajamskih dešavanja je tradicionalno otvaranje Sajma plavog blaga. Sajam okuplja proizvođače , trgovce i posetioce iz različitih delova zemlje  i inostranstva. Na  Sajmu se može videti veliki izbor proizvoda od šljiva , kao što su rakije , džemovi, sušene šljive kolači i mnogi drugi delikatesi.

Pored Sajma, predsajamska dešavanja obuhvataju i brojne kulturne aktivnosti. Organizuju se koncerti, izložbe, folklorne manifestaccije, predstavljanje zavičajnih pisaca. Ovi događaji pružaju posetiocima mogućnost da se upoznaju sa bogatom kulturom i tradicijom Podgorine, dok istovremeno mogu uživati u plodovima koji su simbol naše opšine.

Kao što tradicija nalaže i ove godine predsajamska dešavanja su započeta u Baba Desinoj avliji, u organizaciji TO „Podgorina“ pod pokroviteljstvom opštine Osečina.

Program su „Druganjem“ otvorili članovi KUD „Braća Nedić“.

Kako su se u našem narodu zdravice napijale pri početku i završetku svakog većeg rada, kako red i lepa prilika nalažu susret smo započeli  Zdravicom o šljivi, koju je kazivala Jelica Zeljić.

Nikola Tomić, predsednik opštine Osečina, pozdravio je prisutne i najavio aktivnosti koje će se realizovati u toku sajamskih dana.

Svake godine u čast plavog blaga Podgorine, biramo najlepšu devojku – kraljicu šljive, koja narednih godinu dana nosi ovu počasnu titulu i predstavljaće Opštinu Osečina na svim manifestacijama.

Ovogodišnja kraljica je Sanja Nikolić, Sanja je završila osnovno obrazovanje u našoj školu u Osečini, srednje u Valjevskoj gimnaziji, a budući je brucoš je na prirodno – matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Profesor  Jovan Đorđević je pričao o slavnim  junacima našeg kraja Braći Nedić, Gligoriju i Dimitriju.  Zatim nam se obratio čuveni voditelj „Žikine šarenice“ Živorad Žika Nikolić.

U ime domaćina prisutne je pozdravio direktor TO „Podgorina“ gospodin Dragan Popović.

Kao što šljiva dominira voćem, poezija dominira umom i dušom. Upravo zbog izrečrenog Centralni deo današnjeg programa posvećujemo poeziji zavičajnoj pesnikinji i zdravičarki Jeleni Bradonjić i predstvanju njenog stvaralaštva sa posebnim osvrtom na najnoviju zbirku pesama „Na pola puta“, koja je nedavno objavljena u izdavačkoj delatnosti Narodne biblioteke Osečina. O knjizi je govorila recezent Mirjana Ranković Luković, a pesme je čitala autorka Jelena Bradonjić.

KUD „Braća Nedić“ je izvela  novu koreografuiju „Ersko kolo“

Ljutomir Rundić je kazivao nagrađenu zdravicu iz Guče, a Milutin Đuričić  izveo je na guslama „ Srpsku zdravicu“.

Zavičajni pisac Toma Nedić je pročitao par pesama iz svoje najnovije zbikr pesama.

Za kraj programa  KUD „Braća Nedić“ je izveo novu koreografuiju pod nazivom „Buklija u gornjoj Kolubari“.

Raznovrsna serija kulturnih aktivnosti u susret Sajmu , uspela je da prikaže kulturno bogastvo naše opštine . Svetkovina se završila Kolom.

Osamnaesti Sajam šljiva, ove godine traje od 01. do 03. septembra.

Izvor: Biblioteka Osečina



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar