Vest: Predstava za decu "Ko je u pravu deco?"

Predstava za decu "Ko je u pravu deco?"

Predstava za decu

Predstava za decu “Ko je u pravu deco?” je moderna scenska adaptacija Ezopovih basni, zbirke kratkih poučnih priča za decu koje se prenose još od antičke Grčke i većina njih je i dalje aktuelna danas. Ova adaptacija koristi savremeni jezik i situacije kako bi ponovo oživela ove vanvremenske priče o prijateljstvu, poverenju, časti, prirodi, hrabrosti, i moralnim poukama za celu porodicu.

Predstava za decu

Predstavu čine četiri različite Ezopove basne, od kojih svaka obrađuje različite ljudske mane i vrline i donosi važnu moralnu pouku. Razlog za realizaciju ove predstave je to što Ezopove basne prikazuju životinje , a deca vole priče o životinjama. Zašto? Jer su životinje u pričama slobodne da budu zabavne, hvalisave, nestašne, ljubazne, sebične i divlje - i deca mogu da se prepoznaju u tome i uživaju u scenskom prikazu sa udobnog rastojanja. Likovi iz basni su vrlo često u sukobu ili su suočeni sa nekim jedinstvenim izazovom koji detetu aktivira kreativnost, budi maštu i uči ga moralnim vrednostima na jedan suptilan i zabavan način.

Basne takođe podstiču njihovu maštu, fokus, socijalne i komunikacione veštine. Basne nam takođe mogu pomoći da jasno sagledamo ljudske mane i nedostatke koje možda nije tako lako prepoznati ako su likovi ljudi. Kao rezultat toga, deca bolje razumeju svoju neposrednu okolinu, kao i ljude, ponašanja i situacije sa kojima se mogu susresti.

Dete koje je pogledalo ovu predstavu će imati više empatije i tolerancije za one koji su drugačiji od njega. Kada deca vide posledice loših odluka u basni, mogu bolje razumeti kako da se nose sa izazovnim okolnostima i eventualno primenjuju te lekcije u svom životu. Kratkoća basni je još jedna od prednosti za malu decu.

U današnjem svetu gde je raspon pažnje kraći nego ikad, koncizna i ciljana priroda basni ih čini veoma privlačnim za decu.

Uloge: Isidora Milinović, Stefan Uroš Tešić, Milivoj Borlja

Produkcija: Ispad- centar za interaktvnu umetnost iz Beograda

*Ulaz slobodan!

*Plato ispred Centra za kulturu

*U slučaju loših vremenskih uslova, programi će biti realizovani u prostoru Centra za kulturu.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar