Vest: Predstavljena knjiga „Čuvari vremena: razgovori sa Vojinom Bakićem“

Predstavljena knjiga „Čuvari vremena: razgovori sa Vojinom Bakićem“

Predstavljena knjiga „Čuvari vremena: razgovori sa Vojinom Bakićem“

Ljubitelje pisane reči u velikoj čitaonici Narodne biblioteke Osečina u Peckoj  okupilo je predstavljanje knjige  Miloša Jevtića „Čuvari vremena: razgovori sa Vojinom Bakićem“. Ovim književnim program  započeli smo programske aktivnosti u Peckoj u  2024. godini.

Kroz sinoćni program iz jedne male biblioteke, kakva je Biblioteka u Peckoj, odali smo dužno poštovanje jednom velikom čoveku  Milošu Jevtiću, doajenu srpskog novinarstva, izuzetnom kulturnom pregaocu i obnoviili smo kulturu razgovora i sećanja, za koje se Miloš Jevtić od početka zalaže. Direktorka Narodne biblioteke Osečina Ana Vasiljević, kao kao uvodničar, pobliže je upoznala prisutnu publiku sa likom i delom Miloša Jevtića. Pored autora, govorila je istoričarka umetnosti Marija Đurić, direktor Moderne galerije Valjevo, koja je predstavila značaj i delo Vojina Bakića, sa posebnim osvrtom na jedno od Bakićevih dela, koje svima pristnima  poznato, a reč je o spomeniku na bregu iznad Valjeva. Spomenik prikazuje legendarnog junaka Valjevskog partizanskog odreda Stjepana Filipovića, koji stojeći ispod vešala poziva srpski narod na ustanak.

Predstavljena knjigea „Čuvari vremena: razgovori sa Vojinom Bakićem“-0

Miloš Jevtić nije pisao samo o velikim temama. Nego se bavio i zavičajnom tematikom, a voleo je i vašare. Da je to tačno, posvedočila je koleginica Tanja Petrović, koja je publici pročitala Milošev tekst o Ivskom vašaru, koji je objavljen u „Napredu“ od 16. septembra 1955.a ostao je zabeležen  knjizi „Selo“ to je posebno izdanje kalendara „Valjevac“ iz 1993. godine.

Temom čuvenog Doma zdravlja u Peckoj, u koju su dolazili pacijenti iz Srbije i regiona, bavio se i Miloš Jevtić  pod nazivom „Lekar u Peckoj“. Razgovor sa prof. dr Milisavom Čutovićem koji je priređen u  „KOLUBARI“ velikom narodnom kalendaru za 2006. godinu a reč je o tekstu iz knjige „Trase Milisava Čutovića“ izdanje Beogreadske knjige iz 2004. Odabrana mesta iz ovog teksta pročitala je koleginica Tanju Petrović.

Predstavljanje tek objavljene knjige „ČUVARI VREMENA – Razgovori sa Vojinom Bakićem“ uglednog, legendarnog novinara i publiciste Miloša Jevtića u Peckoj, dodalo je još jednu kariku u lancu kulture sećanja koju neguje Kolekcija „Odgovori“, baš kao i divne utiske sa događaja!



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar