Vest: Profesor doktor Vojislav Andrić: Mionicu smatram svojom drugom kućom

Profesor doktor Vojislav Andrić: Mionicu smatram svojom drugom kućom

Profesor doktor Vojislav Andrić: Mionicu smatram svojom drugom kućom

 

Pred brojnim poštovaocima, u Velikoj sali Kulturnog centra u Mionici, održano je veče kulture i poštovanja, posvećeno ovogodišnjem dobitniku Vukove nagrade Kulturno prosvetne zajednice Srbije, profesoru doktoru Vojislavu Andriću,  istaknutom profesoru doktoru matematike, dugogodišnjem direktoru Valjevske gimnazije, kulturnom i javnom radniku.

O njegovim izuzetnim rezultatima, uz divnu fotoprezentaciju i tradicionalno umetničko vođenje kroz životni put profesora doktora Andrića, vodila nas je Radmila Novaković, a o značajnim dostignućima govorili su Boban Janković, predsednik opštine Mionica, profesor doktor Vera Vaš, Miroslav Trifunović, reditelj, uz tamburaški orkestar „Boemi" iz Valjeva.

-Velika mi je čast i zadovoljstvo što je Mionica ugostila našeg profesora doktora Vojislava Andrića, čoveka koji je bio prisutan kroz naše odrastanje. Vežu nas divne uspomene za njega. Ja sam imao priliku da se pripremam za prijemni ispit. I zaista, tada sam mnogo naučio od njega kada je u pitanju matematika, ali kada je u pitanju i život. On je nama govorio da matematika služi da matematika služi da se rešavaju problemi. Ako dobro rešavaš probleme, nećeš ih nositi i neće vam biti teret. Ali isto tako, rekao nam je i jednu dobru stvar, koju sam zapamtio kroz razgovor. Dakle, ne morate se baviti problemom dok rešavate zadatke. Možete doći do rešenja ako zaobiđete problem. Zaista je velika čast i zadovoljstvo, da u trideset godina Vukova nagrada dođe u naš kraj – rekao je Janković koji je čestitao i mladim mioničkim matematičarima koji su tog dana osvojili medalje.

-Čestitam našoj talentovanoj deci na osvojenim medaljama. Ponosan sam što pažnju posvećujemo pravim stvarima. Rekonstruisane škole, besplatni udžbenici, besplatni programi u Centru za obrazovanje i razvoj i još mnogo toga pokazuje kolika su ulaganja u školstvo, a mi ćemo u tom smeru i nastaviti – dodao je Janković.

Krunu večeri dao je sam profesor Andrić, dirljivim sećanjem na svojih šest godina detinjstva u Osečenici i Krčmaru, gde je rastao uz svoje roditelje, prosvetne radnike.

-Odrastao sam u Mioničkm kraju i Mionicu smatram svojom drugom kućom. Zahvalan svojim prijateljima, jer su me oni podržavali i davali mi putokaz. Bogat sam toliko  koliko je bogata moja porodica, koliko su bogati moji đaci. Želim da Mionica koja ima ideje, koja ima ideje, koja ima nešto što drugi gradovi ove veličine nemaju. Ima Centar za obrazovanje. Želim da ide koracima još snažnije u razvoj. A razvoja nema bez obrazovanja, bez učenja, bez kulutre, bez nauke. Ja sam ponosan što sam sledeći svoje roditelje, i ja se otisnuo u tu profesiju – rekao je profesor Andrić.

Vukova nagrada je najpriznatija srpska prosvetiteljska nagrada. Kulturno-prosvetna zajednica Srbije ustanovljava i dodeljuje Vukovu nagradu za izuzetan doprinos razvoju kulture, prosvete i nauke u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru.

Profesora Vojislava Andrića za dobitnika Vukove nagrade predložili su predsednik Srpske akademije nauka – akademik prof. dr Vladimir Kostić i akademici – valjevski gimnazijalci: akademik Matija Bećković, akademik prof. dr Aleksandar Loma, akademik prof. dr Miodrag Mateljević, akademik prof. Dr Miodrag Loma, prof. dr Vladimir Mićić i novinar i publicista Miloš Jevtić. Predlog su podržali Valjevska gimnazija, Društvo matematičara Srbije, Abrašević Valjevo i Moderna galerija Valjevo.

Kao i obično, neumoran profesor Andrić, i tog dana je za učenike mioničkih škola održao matematičko i logičko takmičenje, proglasio pobednike i podelio medalje.

Od profesora doktora Vojislava Andrića se takvo veče i očekivalo, uz brojno prisustvo bivših učenika. Baš tako se, s nestrpljenjem, očekuju njegove dalje inicijative i realizacije novh ideja

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar