Vest: Program povodom Praznika opštine Lajkovac

Program povodom Praznika opštine Lajkovac

Program povodom Praznika opštine Lajkovac

 

Svečanom akademijom i otvaranjem obnovljenih spomenika kulture, Radića Konaka i Konaka Brene Mihajlović, Lajkovac će u nedelju 17. septembra obeležiti Praznik opštine.

Zvanicama i sugrađanima obratiće se predsednik opštine Andrija Živković i uručiti godišnja javna priznanja istaknutim pojedincima. U programu će učestvovati hor „Sveti Serafim Svarovski“ iz Zrenjanina i glumac Lepomir Ivković, koji će čitati odlomke iz dela Radovana Belog Markovića.

Predsednik opštine će ključeve konaka predati Snežani Škorić, direktorki Biblioteke „Radovan Beli Marković“, koja će ubuduće upravljati ovim prostorom. U jednom objektu će biti odeljenja i knjižni fond lajkovačke biblioteke, dok će u drugom biti Zavičajno odeljenje i legat Radovana i Emilije Marković (opremanje oba konaka i useljenje tek sledi). Predviđeno je da se u konacima, dvorištu i amfiteatru održavaju različiti kulturni programi.

Kao reprezentativne zgrade specifične arhitekture za ruralno područje iz 19. veka, konak Radića i konak Brene Mihajlović proglašeni su za spomenike kulture, a izmešteni su iz Malog Borka zbog širenja ugljenokopa.

Povodom Praznika opštine za vikend će biti organizovan i prvi Kup Lajkovca u fudbalu za mlađe kategorije, uz učešće preko 500 mališana iz više klubova i škola fudbala, a sinoć je u galeriji Kulturnog centra otvorena izložba radova sa letošnje likovne kolonije kraj Kolubare.

Kao Praznik opštine obeležava se dan kada je 1908. godine prvi voz prošao kroz Lajkovac, bio je to 16. septembar, ali se kroz njega prelamaju i Dan železničara (15. septembar) i Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu – 17. septembar 1944. godine.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar