Vest: Promocija knjige "O vojvodi Tankosiću"

Promocija knjige "O vojvodi Tankosiću"

Promocija knjige

Nedelja 27.11.2022. godine od 18.00 časova rezervisana je da u sklopu inicijative za podizanje spomenika Vojvodi Voji Tankosiću bude održana promocija knjige o njemu. 

U etno restoranu Kumova vodenica u Markovoj crkvi autor i praunuk Vojine sestre, Gradimir Nikolić , predstaviće svoju knjigu "O vojvodi Tankosiću".

Biće izloženi i lični sačuvani predmeti Vojislava Tankosića.

 

„Venac besmrtne slave

srpska ti vila plete, 

nad tvojim grobom, Vojo, 

komitske plaču čete”

 

Vojislav Voja Tankosić (Ruklada, 28. IX 1880. – Trstenik, 2. XI 1915.) major srpske vojske i komitski vojvoda .

Iako aktivni oficir sprske vojske, u martu 1903. godine, sa grupom demonstanata prkosio je Kralju svojim učešćem u velikim nemirima. Već u maju 1903. godine jedan je od najaktivnijih u obaranju poslednjeg Obrenovića sa srpskog prestola i dovođenju Petra I Karađorđevića za kralja Srbije.

Povodom dolaska dinastije Karađorđevića na vlast odlikovan je oktobra 1903. godine Medaljom Kralja Petra Karađorđevića. U svojstvu člana četničke organizacije upućen je zimi 1903/04. u Skoplje, Bitolj i Solun, gde je radio na organizovanju četničkih akcija u Makedoniji. Septembra 1904. godine prvi put je odlikovan Karađorđevom zvezdom. Tankosić je važio za jednog od najodvažnijih četničkih vojvoda i za dobrog strelca. 

 Bio je član „Mlade Bosne” i centralne vrhovne uprave organizacije  Ujedinjenje ili smrt (popularno zvane „Crna ruka”). Komandovao je Lapskim četaničkim odredom, koji je otpočeo operacije u turskoj pozadini dva dana pre izbijanja rata kod karaule. Četnička čarka razvila se u prvu bitku u Prvom balkanskom ratu. Srpska vojska odnela je pobedu a Tankosićevi četnici prvi su ušli u Prištinu. U balkanskim ratovima, sa svojom četom učestvovao je u skoro svim značajnijim borbama. Po okončanju balkanskih ratova postaje najmlađi major u Srbiji i dobija drugi orden Karađorđeve zvezde.

U nedelju 8. oktobra 1922. godine iz Trestnika preneti su njegovi posmrtni ostaci i pokopani na Novom groblju u Beogradu. Učinjeno je to kako dolikuje istinskom junaku za slobodu, nezavisnost i ujedinjenje srpskog naroda.

Nosilac je većeg broja odlikovanja i drugih priznanja među kojima je: orden Karađorđeve zvezde i oficirski orden Karađorđeve zvezde sa mačevima IV stepena, o čemu je objavljen ukaz 14611. U Beogradu, Nišu i još nekim mestima gradske ulice nose ime vojvode Tankosića.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar