Vest: Reči heroja Pavlovića: „Majku Vam dečju, nećete Vi da ginete, ja ću“

Reči heroja Pavlovića: „Majku Vam dečju, nećete Vi da ginete, ja ću“

Reči heroja Pavlovića: „Majku Vam dečju, nećete Vi da ginete, ja ću“

Tačno u 12:04 04.05.1999. godine heroj i Valjevac pilot pukovnik Milenko Pavlović oboren je u neravnopravnoj borbi protiv Nato agresora nad svojim rodnim Valjevom. Ni 22 godine nisu izbrisali sećanje na herojski čin Milenka i koji je iz aviona izbacio mladog kolegu koji je trebao da poleti i umesto njega vine se u nebo i večnost. 

Reči heroja Pavlovića: „Majku Vam dečju, nećete Vi da ginete, ja ću“-0


Pukovnik Pavlović u vazduhu je proveo samo 12 minuta. Pre poletanja znao je da nema nikakve sanše protiv nadmoćnijih migova F - 16 ali ga to nije pokolebalo. Čim je poleteo otkazalo mu je većina instrumenata u avionu, tako da je praktično bio "slep". Iako je dosta manevrisao nije uspeo da dođe u direktan sukob sa Nato avijacijom, jer su ga pogodile tri rakete ispaljene iz reona Tuzle. Poslednje reči su mu bile "Imaju me". Nakon pogibije komadanta 204. Lovačko-avijacijskog puka, više se vodila borba u vazduhu sa Nato avijacijom.

 

Država je Milenka Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo. U rodnom Gornjem Crniljevu postoji spomen-soba u njegovu čast, u Osečini centralna gradska ulica nosi ime pilota-heroja, a u Valjevu mu je podignuto spomen obeležje gde se svake godine na današnji dan daje pomen Milenku Pavloviću.

Dan njegove pogibije su gradovi Valjevo i Osečina obeležili su polaganjem venaca na spomenike u Valjevu i Bujačiću. A u 12:04 nad Valjevom su vinula dva mig-a u čast i sećanje.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar