Vest: Slavimo velikog borca za pravoslavlje. Danas je prenos moštiju svetog Aleksandra Nevskog

Slavimo velikog borca za pravoslavlje. Danas je prenos moštiju svetog Aleksandra Nevskog

Slavimo velikog borca za pravoslavlje. Danas je prenos moštiju svetog Aleksandra Nevskog

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Prenos moštiju Svetog Aleksandra Nevskog; Svetog Kirila, Nikona i Makarija.

Svavimo velikog borca za pravoslavlje. Danas je prenos moštiju svetog Aleksandra Nevskog-0SABOR SVETIH SRPSKIH PROSVETITELjA I UČITELjA

Ovoga dana spominju se ne svi srpski svetitelji uopšte nego samo nekoliko arhiepiskopa i patrijaraha, i to: Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop, nazvan ravnoapostolnim; Arsenije, naslednik svetoga Save, veliki jerarh i čudotvorac; Sava II, sin prvovenčanog kralja Stefana, živeo u Jerusalimu poduže vreme, naziva se "sličan Mojsiju u krotosti" (Srbljak); Nikodim, podvizavao se u Svetoj Gori i bio iguman Hilandarski, potom arhiepiskop "sve srpske i pomorske zemlje"; Joanikije, najpre arhiepiskop a od 1346. godine patrijarh, preminuo 1349. godine; Jefrem, podvižnik, izabran preko svoje volje za patrijarha u vreme kneza Lazara 1376. godine, i krunisao Lazara, potom se otkazao prestola patrijaršijskog i povukao se u samoću; Spiridon, naslednik Jefremov, skončao 1388. godine; Maka-rije obnovio mnoge stare zadužbine, štampao crkvene knjige u Skadru, Veneciji, Beogradu i na drugim mestima, podigao čuvenu trapezariju pri Pećskom manastiru, i mnogo uradio na unapređenju crkve uz pripomoć svoga brata, velikog vezi-ra Mustafe (Mehmeda) Sokolovića, upokojio se 1574. godine; Gavrilo, po rodu plemić od Rajića, učestvovao na Moskovskom sa-boru pri patrijarhu Nikonu, zbog čega bude od Turaka isjazavan za veleizdaju i obešen 1656. godine. Uz ove još se pominju Evstatije, Jakov, Danilo, Sava III, Grigorije (episkop Raški), Kirilo (patrijarh), Jovan, Maksim i Nikon. Mnoga od njih podvizavali su se u Svetoj Gori, no svi behu "rabi blazi i vjerni, dobri že djelatelije vinograda Gospodnja".

Sveti Aleksandar, Jovan i Pavle patrijarsi Carigradski

Aleksandar učestvovao na I Vas. Saboru i Nikeji mesto prestarelog patrijarha Mitrofana; po tom nasledio Mitrofana. Kad se hteše neki filosofi prepirati s njim o veri, on reče jednom od njih: "u ime Gospoda moga Isusa Hrista zapovedam ti da umukneš!" I oneme filosof toga časa. Molitvom svojom i Ariju prekratio život. Skončao u 98 god. života, 340 god. Sv. Jovan Postnik upravljao crkvom u vreme zloga cara Anastasija, jeretika akefalita. Upokojio se 595 god. Sv. Pavle IV upravljao crkvom 5 godina i 8 meseci, i odrekao se prestola primivši tajno shimnu, da bi pokajao svoj greh što je najpre pristajao uz ikonoborce. Bio je prethodnik velikog Tarasija, i upokojio se u vreme Irine i Konstantina 784 god.

Prepodobni Hristofor

Podvižnik VI veka u obitelji sv. Teodosija. U viziji video, da kandila monaha trudbenika gore, a kandila lenjivaca ne gore.

Sveti Evlalije, episkop Kesarije Kapadokijske

Jedan od prethodnika sv. Vasilija. Svoga sina lišio čina za nošenje odela, nepriličnog duhovnome zavetu.

Svavimo velikog borca za pravoslavlje. Danas je prenos moštiju svetog Aleksandra Nevskog-1Prenos moštiju svetog Aleksandra Nevskog

Još od malih nogu, ovaj mladić je bio okrenut Bogu. Pravdoljubiv, žalostiv i istinski pobožan, prezirao je sujetu sveta. Od svoje rane mladosti zavoleo je Hrista i trudio se da mu u svemu ugodi. Njegovo osnovno zanimanje je bilo svenoćno bdenje i tajna molitva Bogu. Otac mu bi knez Jaroslav, a 1236 godine i sam bi naimenovan u kneza Novogorskog. U bici na reci Nevi, koja se odigrala 2 jula (15 jula po starom kalendaru) 1240 godine, pobedio je Švede i dobio nadimak Nevski. Uzdao se ovaj ugodnik Božji, ne toliko u vojsku svoju, već u Boga. Pred polazak u svaku bitku on se obraćao svojim vojnicima rečima: "Bog je ne u sili nego u pravdi". Godine 1250, postao je knez Vladimirski i mnogo se trudio da podigne i vaskrsne Rusiju. Smatran je za velikog zaštitnika i čuvara pravoslavlja, i neustrašivog ispovednika Hristove vere. Odbio je da se pokloni tatarskim idolima, te ga zbog toga tatarski kan Batija veoma poštovaše i uvažavaše. Pred sam kraj svog ovozemaljskog života, on se zamonaši i u monaštvu dobi ime Aleksij i pričestivši se Svetim Tajnama mirno se upokoji 1 novembra (14 novembra po starom kalendaru) 1263 godine. - Sahranjen je u manastiru Roždestvo Presvete Bogorodice u gradu Vladimiru. Interesantno je napomenuti da je ovaj hristočežnjiv podvižnik u trenutku kada mu je mitropolit hteo staviti zahvalnu gramatu u ruku, širom je otvorio i uzeo, kao da je živ. Njegove svete mošti su 1381 godine prvi put otkrivene, a 1547 godine u vreme cara Jovana Četvrtog u njegovu čast i slavu, sastavljena je posebna služba i određen je ovaj datum da se praznuje kao spomen na njega. Po naređenju cara Petra Velikog, 1724 godine njegove časne mošti prenete su u Petrovgrad, u Aleksandro-nevsku lavru, gde i dan danas počivaju.

Beseda

o tajanstvenom rodu Hristovom

Rod njegov ko će iskazati? (Isa. 53, 8).

Kao skriven izvor velike reke, tako je za Jevreje bio skriven rod čudesnoga Gospoda Isusa. Oni su čitali i znali, da će se Mesija roditi u Vitlejemu; i On se rodi u Vitlejemu, ali Ga oni ne poznaše. Oni su znali, da će Mesija doći iz kolena Davidova; i on se rodi iz kolena Davidova, po materi Svojoj presvetoj, ali Ga oni ne poznaše i ne priznaše. Čitali su, da će se On roditi od devojke, da će begati u Misir i da će biti dozvan iz Misira, da će se pred njim javiti Preteča Njegov, vapijući u pustinji, da će kao svetlost velika zasijati u tami i senci smrtnoj zemlje Zavulonove i Neftalimove, i ostalo sve što su proroci prorekli i napisali kao znamenja dolaska Njegovog. Pa ipak Ga ne poznadoše i ne priznadoše, nego Cara slave raspeše kao zločinca.

Da je on običan čovek bio, zar bi se prorok pitao o Njegovom rodu i poreklu? Čiji rod i čije poreklo u istoriji naroda Izrailjskog nije znano? A rod Njegov skriven je kao rod Melhisedekov. Skriven je bio za Jevreje, i skriven je uvek za nevernike, no za nas verne nije više skriven. Mi znamo, da je On svetlost od svetlosti, Bog istiniti od Boga istinitoga, rođena ne stvoren. To je On u večnosti. Znamo, da se On vaplotio od Duha Svetog i Marije Deve i javio svetu kao čovek, kao Bogočovek. To je On u vremenu. Rod je njegov, dakle, i na nebu i na zemlji, i u večnosti i u vremenu; čudan, tajanstven, slavan i veličanstven je rod Njegov. I kad sve iskažemo, što nam je o Njemu otkroveno, ipak se možemo pitati: rod Njegov ko će iskazati? Ne zato što je neznan rod Njegov, nego zato što je nedohvatljiv, nedomisliv, nadčulan, nadprirodan.

O Gospode Isuse Hriste, Bože naš, prosveti nas božanskim razumom Tvojim i uzdigni nas k Sebi silom Tvojom čovekoljubivom. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar