Vest: Sve o obaveznoj fiskalizaciji

Sve o obaveznoj fiskalizaciji

Sve o obaveznoj fiskalizaciji

Sutra, 15. oktobra, počinje prijava obveznika fiskalizacije za finansijsku podršku koja će trajati do 31. januara.

Jedini uslov je uredno podneta prijava, a Vlada Srbije je uveliko obezbedila 6 milijardi dinara za svu potrebnu opremu kojom će se računi u trentuku izdavanja očitavati i u Poreskoj upravi.

Novousvojeni zakon propisuje obavezno izdavanje računa skoro svih privrednika, od banaka, osiguravajućih društava, kladionica do muzeja, galerija, majstora, zanata, pa čak i prodavci na pijaci.

Za izdavanje novih fiskalnih računa vam je potreban bezbednosni element, a uslov za njegovo dobijanje je da prijavite prodajne objekte u kojima poslujete na portalu Poreske uprave.


Sve o obaveznoj fiskalizaciji-0


Kako objašnjavaju iz Poreske uprave, pojam prodajnog objekta je širi nego što se čini.

- To su objekti koji imaju svoju adresu, ali i pokretni poslovni prostori npr. kombi za prevoz, veb-trgovina, portal na kom se odvija veb-trgovina, pa i automati za prodaju kafe, grickalica i sl. izjavio je za medije, Saša Dulić iz Poreske uprave.

Po novim pravilima, fiskalni uređaj može da bude ne samo kasa, već i tableti i telefoni.

- Sto evra u dinarskoj protivvrednosti za svako prodajno mesto i dodatnih sto evra za svaki fiskalni uređaj. Na osnovu analiza cena na tržištu, onoga što je bilo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, razgovora sa proizvođačima kasa, to je iznos koji treba u potpunosti da pokrije troškove privrede, rekao je Siniša Mali.

Pod nadzorom Poreske uprave, biće maltene svi privrednici. Izuzeto će biti samo nekoliko profesija.

Kase po novom će morati u najkraćem da imaju realni sektor, finansijski sektor, usluge, proizvodnja... Praktično, na listi će biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije...


Sve o obaveznoj fiskalizaciji-1

Od predstojeće obaveze neće biti izuzeti ni muzeji ili galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima, ali i prodavci na pijacama. Na spisku će biti i majstori i stari zanati.

Izuzeta nekolicina

Praktično, jedino će iz novog sistema fiskalizacije biti izuzeti taksisti, advokati, prodavci koji prodaju svoju robu na pijacama i onlajn prodavci.

Kako su naveli iz Ministarstva finansija, izuzeća su opravdana jer bi u tim slučajevima izdavanje fiskalnih računa otežalo poslovanje.

 

 Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

(kamatica.com)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar