Vest: Ub u čudu: Detalji nameštaljke Jedinstva i Prve iskre

Ub u čudu: Detalji nameštaljke Jedinstva i Prve iskre

Ub u čudu: Detalji nameštaljke Jedinstva i Prve iskre

Disciplinski sudija FS Beograda nije imao milosti – posle dokaznog postupka kaznio je Prvu iskru sa minus 12 bodova, novčano 1,2 miliona dinara i četvoricu fudbalera ukupno 36 meseci suspenzije zbog nameštanja prijateljskog meča sa ubskim Jedinstvom.

Srpskoligašu Prvoj iskri oduzeto je 12 bodova i izrečena jedinstvena novčana kazna od 1,2 miliona dinara.

Duel, odigran četvrtog septembra prošle godine i završen pobedom domaćina 4:0, dobio je epilog nepunih pet meseci kasnije.

Istragu je inicirala UEFA, na osnovu praćenja kladioničarskog tržišta, preko specijalizovane platforme Sportradar. Signal za reakciju bilo je poklapanje povećanih novčanih uplata na ishod „četiri plus“ sa konačnim rezultatom 4:0.

Kako je dojavljeno Fudbalskom savezu Srbije, kasnije i nadležnim organima FS Beograda, na igru „četiri plus“ uplaćeno je 10.105 evra. Precizno, 82 odsto uplata odnosilo se na sing igru „četiri plus“.

U materijalu iz Niona identifikovani su i akteri pod sumnjom – prvotimci ekipe iz Bariča, Vladimir Simić, Lazar Adamović, Zoran Topalović i golman Andrija Knežević.

Klupko je počelo da se odmotava tokom istrage Dragana Krstića, oficira za integritet Fudbalskog saveza Beograda. Nekadašnji fudbalski sudija, danas sa posebnim zaduženjima u policijskim službama, saslušao je tri aktera, pregledao snimak, pribavio izveštaj trenerske organizacije i izjavu predsednika Prve iskre.

Fudbaleri, Vladimir Simić, Lazar Adamović i Zoran Topalović, decidno su ostali pri stavu da na njih nije vršen pritisak, niti su imali saznanja o nameštanju utakmice na stadionu „Dragan Džajić“. Golman Andrija Knežević nije se izjasnio, ni odazvao pozivu na saslušanje. Izostanak je pokušao da opravda, kako je navedeno u odluci disciplinskog sudije Aleksandra Prekodravca, „navodnim boravkom u inostranstvu“.

Komisija trenerske organizacije utvrdila je konkretne reakcije i greške svakog od kažnjenih fudbalera, što je takođe inicirano u prvom izveštaju Sportradara.

Akteri su imali delimično olakšavajuću okolnost da su prvi put identifikovani kao učesnici u povredi integriteta utakmice. Znatno su brojnije otežavajuće činjenice – očigledna namera povređivanja integriteta meča, nulta tolerancija FS Beograda prema nameštenim utakmicama, rekacija UEFA, nepoverenje da će kroz platformu Sportradar biti praćeni svi klubovi…

„Disciplinski sudija smatra da svrha kazne predstavlja jasno upozorenje ostalim klubovima u Srpskoj ligi Beograd da ne pokušavaju ubuduće da čine iste ili slične disciplinske prekršaje, jer je za iste predviđenja nulta tolerancija. Istovremeno, izrečena kazna treba da pomogne pravilnom radu i sportskom pristupu ostalih fudbalskih klubova, igrača i fudbalskih radnika, kako u Srpskoj ligi Beograd tako i u ostalim ligama koje organizuje Fudbalski savez Beograda“, stoji u poruci beogardske kuće fudbala.

Fudbalski savez Srbije ranije je kažnjavao klubove zbog sličnih dojava. Slučaj Prve iskre najdrastičniji je primer sankcionisanja u amaterskom rangu do sada…

Izvor: Sport klub



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar