Vest: Ulaganja u vinarije u valjevskom kraju i apartmansko naselje

Ulaganja u vinarije u valjevskom kraju i apartmansko naselje

Ulaganja u vinarije u valjevskom kraju i apartmansko naselje

Osnivači valjevskog Udruženja vinogradara „Gradina“, još pre tri decenije počeli su sa obnavljanjem vinograda u tom kraju. Od ove sezone grožđe prerađuju najsavremenijom opremom, zahvaljujući jednom od novih članova Udruženja, koji je odlučio da više novca uloži u vinograde i podrum vina.

Vinogradari okupljeni u udruženju „Gradina“ obnovili su 14 hektara vinograda u Mrčiću, zaseoku u blizini Valjeva. Nakon višedecenijskih iskustava u uzgoju vinove loze, stručne edukacije i širenja zasada, sada su uspeli da, zahvaljujući jednom od članova Udruženja, obezbede i najkvalitetniju preradu grožđa.

„Ovo je novi, savremeni podrum koji sad čini težište ovog vinogorja. Došli smo u fazu da imamo najmoderniju opremu, metoda prerade koja se odlikuje kroz najsavremenije mašine od flotatora koji je jedan od poslednjih pronalazaka kada je u pitanju proizvodnja vina i prerada šire u bistrinu. Prerada u ovim uslovima je prva sezona gde smo relaksiramo bili u situaciji da preradimo to što smo imali po svim standardima“, navodi Milovan Stojković, predsednik Udruženja vinogradara „Gradina“ Valjevo.

Potencijal ovog kraja u vinogradarstvu prepoznaju i novi članovi udruženja. Zahvaljujući jednom od njih i uz pomoć subvencija, zasađeno je 10 hektara novih vinograda i izgrađen i opremljen podrum buduće vinarije.

„Pre četiri godine smo došli ovde na jednu potpuno zapuštenu njivu ili skoro zapušteno brdo koje smo sredili. Posle četiri godine kad vidim šta smo uradili ja sam izuzetno zadovoljan srećan zbog toga. Imali smo ove godine malo slabiji rod zbog svega ovoga što se dešavalo, ali smo zadovoljni kvalitetom vina“, kaže Siniša Škrbić, vlasnik vinarije iz Beograda.

Najmodernijom preradom u još kvalitetnije vino, vinogradari iz „Gradine“ nadomestiće ovogodišnje probleme usled manjeg roda. Plan je da se nakon završetka vinarije u budućnosti prirodni potencijal ovog kraja učini dostupnijim posetiocima, izgradnjom i apartmanskog naselja.

Izvor: Valjevo na dlanu



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar