Vest: Umanjenja računa za struju i grejanje i do 60 odsto

Umanjenja računa za struju i grejanje i do 60 odsto

Umanjenja računa za struju i grejanje i do 60 odsto

Građani opštine Mionica moći će da umanje račune za struju ili grejanje ukoliko su energetski ugroženi i imaju problema sa izmirivanjem ovih obaveza.

Za grejanje, račun se može umanjiti od 40 do 60 odsto, dok se za struju mogu dobiti besplati kilovati ili umanjiti računi za 50 odsto. Kriterijumi za umanjenje su materijalno stanje, broj članova domaćinstva, imovno stanje, zdravstveno stanje i potrošnja domaćinstva. Takođe, građani koji imaju dugove za struju i grejanje mogu dobiti umanjene račune i besplatne kilovate. 

Prilikom podnošenja dokumentacije u velikoj meri olakšano je korisnicima socijalne pomoći, dečijeg dodatka, uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica koji ne moraju ponovo da dostavljaju potvrde o prihodima, već je potrebno samo da predaju jedan papir, odnosno zahtev u kojem biraju za koji vid energije žele da ostvare. A svim zainteresovanim građanima koji mogu ostvariti pravo na umanjenje, na raspolaganju je pomoć službenika Opštinske uprave prilikom popunjavanja zahteva i pribavljanja potrebne dokumentacije. Ukoliko je dostavljena dokumetnacija kompletna, građani će u roku od mesec dana dobiti rešenje i ostvariti pravo na umanjenje.

Predavanje zahteva je besplatno, a zahtev se preuzima na sajtu Ministarstva rudarsta i energetike, na sajtu opštine Mionica ili u prostorijama Opštinske uprave Mionica.

Prema Uredbi o energetski ugroženom kupcu koju je donela Vlada Republike Srbije, predviđena su sredstva za 190.000 domaćinstava, a do sada je 72.000 dobilo pravo na umanjenje.

Energetski ugrožen kupac je domaćinsvo (samačko ili višečlano) koje živi u jednoj stambenoj jedinici i kome se isporučuje energija.

Detaljnije informacije dostupne su u Uredbi o energetsko ugorženom kupcu (https://www.paragraf.rs/propisi/uredba-o-energetski-ugrozenom-kupcu-republike-srbije.html)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar