Vest: Valjevo obezbedilo besplatne udžbenike prvacima, besplatnu školu plivanja...

Valjevo obezbedilo besplatne udžbenike prvacima, besplatnu školu plivanja...

Valjevo obezbedilo besplatne udžbenike prvacima, besplatnu školu plivanja...

Grad Valjevo ove godine izdvaja 11 miliona dinara za finansiranje aktivnosti Lokalnog akcionog plana (LAP) za decu. U odnosu na prošlu godinu, sredstva su značajno uvećana i to za 7 miliona.

„Siguran sam da će ovo biti godina u kojoj će deci u Valjevu značajno biti unapređen kvalitet života kroz ove aktivnosti, ali i neke druge“, rekao je Radoica Rstić, predsednik Komisije za implementaciju Lokalnog akcionog plana za decu.

„Danas smo na Komisiji predstavili nacrt novog LAP-a za decu za narednih pet godina, s obzirom da je stari već istekao. Upoznali smo sa njim direktore škola i sve relevantne učesnike i svi će imati prilike da navedu primedbe i sugestije. U narednom periodu ćemo na nekoj od predstojećih sednica Skupštine grada Valjeva, usvojiti LAP za decu, za period od 2022. do 2027. godine. Plan je još više unapređen u odnosu na postojeći i u narednom periodu će značajno popraviti kvalitet života dece u našem gradu“, rekao je Rstić nakon održane sednice, kojoj je prisustvovao gradonačelnik Lazar Gojković, ali i direktori svih valjevskih gradskih i seoskih škola.

Valjevo obezbedilo besplatne udžbenike prvacima, besplatnu školu plivanja...-0

Komisija je danas usvojila plan aktivnosti, čiji je cilj da unapredi položaj dece Valjeva.

Radoica Rstić je rekao da će ove godine sa 6,9 miliona dinara biti finansirana nabavka kompleta udžbenika za 1. razred oko 800 mališana.

„Javnu nabavku za izbor udžbenika raspisaće Grad Valjevo, a škole će dostaviti spiskove udžbenika i izdavače koje su oni odabrali. Troškovi polaska u prvi razred su veliki i uveren sam da će ova mera pomoći porodicama u Valjevu“, istakao je Rstić.

Sa 1,95 miliona biće finansirano besplatno letovanje za 50-oro dece iz seoskih škola, koja potiču iz materijalno ugroženih prodica. Dve godine za redom je organizovano letovanje za 100 mališana, a protekle dve godine nije realizovan ovaj program zbog pandemije korona virusa.

Radoica Rstić je naglasio da se besplatno letovanje organizuje za decu sa sela, zato što ona ne učestvuju u aktivnostima koje se organizuju u gradu, jer su udaljeni od grada i bazena i roditeljima nije jednostavno da ih dovezu do grada.

„Kada budemo jednoga dana povećali broj dece na 100, uključićemo i decu iz prigradskih i gradskih područja. Deci sa sela nisu dostupne sve programske aktivnosti koje organizujemo. Odabir te dece će vršiti isključivo direktori seoskih škola i nijedna škola i nijedno selo neće biti zapostavljeno. Direktori najbolje poznaju situaciju u svojoj školi i stanje u porodicama A skrenuli smo im pažnju da kriterijumi budu deca koja prvi put idu na more, deca iz materijalno ugroženih porodica i deca iz porodica sa većim brojem članova“, naglasio je Rstić.

Valjevo obezbedilo besplatne udžbenike prvacima, besplatnu školu plivanja...-1

Novac koji je prošle godine planiran za letovanja dece, usmeren je za nabavku sportskih rekvizita za sve škole na teritoriji grada Valjeva. Nabavljene su fudbalske, košarkaške, odbojkaške, rukometne lopte, stolovi za stoni tenis, mreže za koševe, odbojku, rukometne golove, strunjače, čunjevi. Ovi sportski rekviziti će narednih dana biti podeljeni po svim valjevskim školama, kako u gradu, tako i na selu.

Za organizacije civilnog društva putem konkursa, opredeljeno je 1,7 miliona dinara. U okviru ovih aktivnosti se organizuje besplatna školica plivanja na bazenima u Petnici. I ova aktivnost je prethodnih godina uspešno realizovana sa Plivačkim klubom „Valis“ i nailazila je na veliko interesovanje Valjevaca, jer su stotine dece imale priliku da nauče da plivaju i uživaju u lepotama SRC Petnica. Očekuje se da će veliko interesovanje za besplatnu školicu plivanja biti i ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar