Vest: Valjevski Metalac večeras igra protiv FMP-a

Valjevski Metalac večeras igra protiv FMP-a

Valjevski Metalac večeras igra protiv FMP-a

Košarkaši Metalca će se u čevrtfinalu Kupa Radivoja Koraća sastati sa ekipom FMP. Ovaj susret, odigraće se večeras od 21 čas, nakon utakmice Crvene zvezde i Borac Mozzarta. U slučaju da savladaju favorizovanu ekipu iz Železnika, njihov naredni protivnik biće bolji iz duela Vojvodina – Mega.

"Lepa prilika da pokažemo ljubiteljima košarke kako smo radili. Posle nekoliko godina je Metalac u prilici da se bori za Žućkovu levicu što je još jedna lepa potvrda da klub ide u pravom smeru. Vratili smo publiku u Valjevo, mislim da niko u Srbiji nema publiku kao mi u KLS ligi, što je možda i naš najveći uspeh", rekao je trener Metalca, Branislav Ratkovica.

"Ne gledamo unapred. Želimo da budemo kompletni i da se pokažemo u najboljem mogućem svetlu. Ekipa je tokom ove sezone pokazala kvalitet, a želim da to pokažu i na terenu u Nišu. Da se borimo protiv tima koji igra izvanrednu košarku u ABA ligi što pokazuje njihova pozicija na tabeli"-

U poslednjoj deceniji i po Metalac je redovan član KLS, a u pojedinim sezonama izboren je plasman u Superligu. Klub je u sezoni 2009/10. zauzeo šestu poziciju u Superligi, dok je identičan rezultat ponovljen i naredne sezone. U to vreme dvorana je ponovo bila mala da primi sve ljubitelje košarke. Na čelu kluba tih godina bio je Duško Đukanović, a Metalac je nakon pozivnice koju je dobio prihvatio da zaigra i ABA ligu u sezoni 2014/15 U regionalnom takmičenju klub je u prvoj sezoni zauzeo šestu poziciju i prema tadašnjim propozicijama izborio plasman i u međunarodno takmičenje, odnosno Evrokup koji nije igran zbog finansijskih problema i neodstatka dvorane koja bi ispunila zahteve ULEB-a.

Uspesi nisu izostali ni u Superligi, međutim dugovi su rasli pa je klub na početku sezone 2016/17 bio na ivici gašenja. Ipak, zahvaljujući povratku Duška Đukanovića na čelo kolektiva Metalac je uspeo da se stabilizuje i startovao novu sezonu u KLS-u, kada se na klupu nakon boravka u inostranstvu vratio Mihailo Poček. Upravo Poček je kasnije postao i predsednik kluba, dok ga je pred sezonu 2019/20 na tom mestu zamenio Jovan Teodosić, aktuelni prvi čovek valjevskog kolektiva. U ne tako sjajnoj finansijskoj situaciji najvažnije je bilo da Valjevci sačuvaju status u KLS-u što su uspeli i u prethodnoj sezoni kada je Vladimira Đokića na klupi zamenio Branislav Ratkovica.

Stanje na tabeli Košarkaške lige Srbije kaže da je Metalac trenutno na učinku od 17 pobeda i pet poraza. Samo je Zlatibor trenutno ispred tima iz Valjeva.

“Što se tiče borbe za vrh trenutno se nalazimo u dobroj poziciji, međutim zaista ima još mnogo da se igra. Prvenstvo je dugačko i teško je održati isti nivo igre, nekada je to izgledalo dobro, nekada loše, ali neophodno je da se ide korak po korak do konačnog cilja”.

Četiri su udarne igle u sistemu trenera Ratkovice. Ibrahim Durmo i Rendal Džorden su najbolji strelci ekipe sa po 14 poena po utakmici ove sezone. Odmah iza njih je Moris Mening sa 12, a isti prosek poena ima i Uroš Luković. Dobro poznato lice ljubiteljima košarke, nekadašnji centar Partizana, Uroš Luković, je sada sidro Metalca, a uz poene dominira u skoku s obzirom na to da ih ima preko devet po meču.

 

Tu su još igrači poput Marka Bajića, Altina Islamovića, Marka Ilića i Radoša Šešlije koji imaju ozbiljnu ulogu na parketu.

Izvor: Mozzartsport



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar