Vest: Vladičanska Liturgija u čast hramovne slave u Peckoj

Vladičanska Liturgija u čast hramovne slave u Peckoj

Vladičanska Liturgija u čast hramovne slave u Peckoj

Na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, hramovnu slavu crkve u Peckoj, Preosvećeni Episkop valjevski G. Isihije upriličio je prvu posetu ovoj varoši i predvodio liturgijsko sabranje, uz sasluživanje svog zamenika protonamesnika Filipa Jakovljevića, arhijerejskog namesnika podgorskog protonamesnika Velimira Krstića i više sveštenoslužitelja.

Uspenje Presvete Bogorodice praznik je života i velike radosti. Nigde se ne pominje smrt Bogomajke, već uspenje, usnuće i prestavljenje, jer je Presveta Bogorodica na najblaženiji način okončala svoj presveti zemaljski život, objasnio je Vladika Isihije smisao današnjeg praznika, i u nazivu donekle nagovešten, kojeg Crkva poredi sa Pashom Gospodnjom, Vaskrsenjem, zahvaljujući kojem je ljudskom rodu darovan večni život. 

• Uspenje Presvete Bogorodice je najslavnije uspenje koje može ljudskom biću da se desi. Telo Presvete Bogorodice nije ostalo na zemlji, već je vazneto na nebo. Znamo da je čitav njen život bio čudo nad čudima, da se ona u ime čitavog ljudskog roda trudila i izrazila spremnost da se Gospod ovaploti. Na blagovest od arhangela rekla je:“Evo sluškinje Božje, neka mi bude po volji Gospodnjoj!“ Tako i mi u Crkvi prinosimo sebe i trudimo se da svoju volju usaglasimo i, koliko je moguće, poistovetimo sa voljom Božjom, a volja Božja nije više sakrivena. Objavljena je u Starom zavetu, u zakonu Božjem, a od javljanja Gospoda i Njegovog dolaska, volja Božja je ispred nas u Njegovoj ličnosti i učenju o spasenju- ukazao je Vladika Isihije na važan trenutak u životu Majke Božje, u kome je izražena njena poslušnost Bogu, te dat obrazac življenja svima nama u saglasju sa voljom Božjom. 

U liturgijskoj propovedi valjevski arhijerej podsetio je da je Presveta Bogorodica bila svedok učenja svog Sina, Njegovog stradanja na krstu i Vaskrsenja. Arhangel Gavrilo, koji joj je blagovestio da će roditi sina Božjeg, blagovestio je i njenu končinu. Prema predanju, naveo je Vladika Isihije, ona je molila arhangela da ne vidi nečiste sile, neprijatelje našeg spasenja.  Budući smirena, Presveta Bogorodica nije isticala da je upravo ona svojom poslušnošću te sile pobedila. Ne možemo pobrojati sve njene vrline. Slušajući jevanđelje o Marti i Mariji (Lk 10, 38- 42), možemo da uočimo paralelu između slobodnog izbora njene imenjakinje da sedi kraj nogu Gospoda Hrista i sluša Njegove reči, sa izborom Presvete Djeve da učestvuje u domostroju spasenja. Taj izbor im se ne može oduzeti. Njena smrt je prelazak u život večni, jer sam Gospod silazi u slavi i uznosi njenu dušu, a potom i telo u Carstvo Božje, objasnio je Vladika Isihije.

• Svi se molimo Presvetoj Bogorodici za njeno zastupništvo. Kao što smo krštenjem usinovljeni u Crkvi kroz Gospoda Isusa Hrista Bogu Ocu, tako kroz Njega u Crkvi postajemo i sinovi Majke Božje. Zato nju slavimo kao svoju zastupnicu i molitvenicu. Ona je naša nada i u nju se prvu uzdamo posle Boga. Presveta Bogorodica je Majka Crkve, majka svakog od nas i svako treba da je upozna kroz molitve i bogosluženja – zaključio je Vladika Isihije. Čestitajući praznik Podgorcima, Vladika Isihije je pozvao sve da uznose molitve Gospodu i Majci Božjoj, jer to je naročito važno danas, kada je svet preplavljen uticajem bezbožničkih sila i njihovih sledbenika. 

Mnoštvo vernika je pristupilo Svetoj tajni pričešća. Ovogodišnja svečanost u Peckoj imala je čak petnaest domaćina iz varoši, okolnih sela (Carine, Gunjaci, Konjic), ali i Valjeva i Hrtkovaca, koji su sa nadležnim parohom, protojerejem- stavroforom Budimirom Stevanovićem, pripremili slavsku trpezu za goste, među kojima je bio i predsednik Opštine Osečina Nikola Tomić sa saradnicima.

Izvor: Eparhija valjevska



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar