Vest: Vreme je za susrete i obnovu prijateljstava. Danas je Sveti Agatonik

Vreme je za susrete i obnovu prijateljstava. Danas je Sveti Agatonik

Vreme je za susrete i obnovu prijateljstava. Danas je Sveti Agatonik

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Sveti mučenik Agatonik; Sveti Sveštenomučenik Gorazd Češki.

Vreme je za susrete i obnovu prijateljstava. Danas je Sveti Agatonik-0Sveti mučenici Agatonik, Zotik i proči s njima

Sveti Agatonik beše građanin nikomidijski i hrišćanin po veri. Sa velikim usrđem odvraćaše on Jeline od idolopoklonstva i poučavaše ih veri istinitoj. Po naređenju cara Maksimijana namesnik carski ljuto gonjaše hrišćane. Pri tom gonjenju uhvate svetog Zotika u nekom mestu Karpinu, raspu na krst njegove učenike, a Zotika dovede u Nikomidiju, gde uhvati i veza još i svetog Agatonika, Prinkipsa, Teoprepija (Bogolepa), Akindina, Severijana, Zenona i druge mnoge. Čvrsto vezane sve povede u Vizantiju, no usput pomreše od rana i iznemoglosti sveti Zotik, Teoprepije i Akindin. Blizu Halkidona ubiše svetog Severijana, a Agatonik sa ostalima bi preveden u Trakiju, u mesto Silimvriju, gde posle mučenja pred samim carem behu mačem posečeni i pređoše u život večni i u radost Gospoda svoga.

Sveta mučenica Evlalija

U vreme strašnih gonjenja na hrišćane u Španiji beše neka devica Evlalija, rođena od hrišćanskih roditelja, u mestu zvanom Varkinon. Sva predana Hristu kao Ženiku svome, sva udubljena u Sveto Pismo, ona se vežbaše istrajno u dragovoljnim podvizima tela i duha. Kada mučitelj Dakijan nemilosno ubijaše hrišćane po Španiji, pa dođe i u Varkinon, Evlalija se iskrade noću od svojih roditelja, izađe pred mučitelja, i pred mnogim narodom izobliči ga za ubijanje nevinih ljudi, ružeći uz to mrtve idole i ispovedajući javno veru svoju u Hrista Gospoda živoga. Razjareni Dakijan naredi, da je obnaže i tuku štapovima. No devica sveta izjavi, da ne oseća bolove u mukama za Hrista svoga. Tada je mučitelj krstoobrazno priveza za drvo i naredi, da joj telo svećama pale. Upita je mučitelj gde je njen Hristos da je sad spase? A Evlalija odgovori: "ovde je sa mnom, ali ti ne možeš da Ga vidiš zbog nečistote tvoje". U velikim mukama predade Evlalija duh svoj Bogu. I kada izdahnu videše ljudi goluba bela gde izlazi izusta njenih. U tom pade iznenadno sneg i pokri nago telo mučenice kao belom haljinom. Trećeg dana dođe sv. Feliks i žalobno plakaše pred visećim telom Evlalije. I na mrtvom licu svetiteljke pojavi se osmejak. Roditelji njeni dođoše i zajedno sa ostalim hrišćanima česno sahraniše telo svete device. Postrada za Gospoda svoga i pređe u večnu radost početkom IV stoleća.

Sveta mučenica Antusa, i proči s njom

Ćerka bogatih no neznabožnix roditelja iz Selevkije u Siriji. Saznav za Hrista Antusa svim srcem poverova u Njega, i tajno se uputi episkopu Atanasiju, koji je krsti. Pri njenom krštenju angeli se Božji javiše. Po tom se uputi Antusa u pustinju na podvig, jer nesmede se ni vraćati više roditeljima svojim. U pustinji se podvizavaše 23 godine. U molitvi Bogu ona predade dušu Bogu klečeći na jednom kamenu, pod kojim zavešta da bude sahranjena. Episkop Atanasije i dvojica slugu Antusinih: Harisim i Neofit, biše po tom posečeni zbog vere u Hrista, u vreme cara Valerijana, oko 257 god. Česno svi postradaše i vencima se uvenčaše.

Vreme je za susrete i obnovu prijateljstava. Danas je Sveti Agatonik-1Sveti sveštenomučenik Gorazd, episkop češki

Rođen 26. maja 1879. godine. Posle završenog Bogoslovskog fakulteta u Olomoucu 1902. godine rukopoložen u Rimokatoličkoj crkvi u čin prezvitera. U jednom jakom pokretu povratka Čeha u Pravoslavlje, Maćej Pavlik se obraća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve s molbom da ga primi pod svoju jurisdikciju. On je ovo učinio zbog toga što je do raspada Austrougraske 1918. g. duhovno staranje o pravoslavnima u Češkoj vodio episkop zadarski. Zamonašen je u manastiru Krušedolu 21. septembra 1921. godine i dobio ime Gorazd. Patrijarh Dimitrije ga je rukopoložio u čin episkopa 25. septembra iste godine. Bio je veoma aktivan na organizovanju svoje eparhije. Episkop Gorazd je 28. oktobra 1938. godine uputio svim poglavarima pravoslavnih crkava, jednu poslanicu i pozvao celu svetsku javnost u pomoć. Nemci su ga tada dobro zapamtili. Češki rodoljubi-padobranci, su doleteli iz Engleske i izvršili atentat na Rajnharda Hjadriha u Pragu, našli su sklonište u kripti pravoslavnog katedralnog hrama svetih Ćirila i Metodija u Pragu. Gestapo je saznao ulogu episkopa Gorazda, koga su uhapsili sa saradnicima. Posle velikih mučenja osuđen je na streljanje 3. septembra, a sutradan 4. septembra 1942. godine streljali su ga Nemaci u praškom predgrađu Kobilisi, a potom spalili u praškom krematorijumu. Tog dana Nemci su zabranili rad Pravoslavne crkve u Čehoslovačkoj, a njenu imovinu su konfiskovali.

Beseda

o proročanstvu čudesa Hristovih

Tada će se otvoriti oči slijepima, i

uši gluhima otvoriće se. Tada će

hromac skakati kao jelen, i jezik

nijemoga pjevaće (Isa. 35, 5 - 6).

Hodite, braćo, da se nadivimo sili Boga našega živoga, koji otvori oči smrtnu čoveku, da vidi u prevelikoj daljini vremena ono što će se zbiti. I još kako da vidi: do u same pojedinosti, kao da je sam taj prorok bio apostol Hristov, i hodio s Hristom Gospodom, i gledao čudo za čudom, kako On slepima daje vid, i gluhima sluh, i hromima zdravlje nogu, i nemima glas i govor. Kada Jovan Krstitelj iz tamnice posla učenike svoje da pitaju Hrista: jesi li ti onaj što će doći? Gospod Hristos odgovori im rečima svoga proroka Isaije: idite i kažite Jovanu što čujete i vidite, slijepi progledaju i hromi hode, gubavi se čiste i gluhi čuju, mrtvi ustaju (Mat. 11).

Pogledajte, kako je divno strojio Gospod spasenje naše! Ono što je preko proroka Svojih o Sebi prorekao, ono je On i ispunio. Prorok je negda govorio Njegove reči vnušene Duhom Svetim, a sada On govori reči Svoga proroka. Negda se prorok pozivao na Njega, a sad On na proroka. Da pokaže time, da i kad govori Svoje reči i kad govori prorokove reči, uvek govori samo Svoje. Da pokaže, da je i onda On govorio a ne prorok, i sada On govori, a ne neko drugi. I da opravda proroka Svoga, kao vernog slugu Svoga, te da niko ne može reći: prorok je lažno govorio. I tako proroci služiše slavi Hrista Gospoda i Hristos Gospod proslavi proroke Svoje, istinite sluge Svoje.

O Gospode Isuse, proslavljeni od slugu Svojih i proslavitelju slugu Svojih, pomozi i nama, da rečju, i delom i mislima poslužimo veličanstvenoj slavi imena Tvojega. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar