Vest: Danas proslavljamo Tumanske iscelitelje

Danas proslavljamo Tumanske iscelitelje

Danas proslavljamo Tumanske iscelitelje

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik prepodobnoga Zosima i Jakova.

U pravoslavnom kalendaru se 21. avgusta slavi kao praznik Svetog Zosima, kao dan kada je 1992. godine usvojena odluka Sabora SPC da se među srpske svece unesu imena devetorice Sinaita.

Naziva se ujedno i Zosimom Sinaitom, jer pripada grupi monaha isihasta koji su u vreme kneza Lazara naselili Srbiju. Mada se zna da je živeo i slavno postradao tokom 14. veka, godina rođenja i smrti su mu ostale nepoznate.

Veruje se da je Miloš Obilić, koga Srbi pamte i slave kao kosovskog junaka koji je u čuvenom boju iz 1389. godine proburazio turskog sultana Murata, nehotice ubio monaha Zosima – u lovu.

Navodno, kupajući se u svojoj banji, Miloš je začuo šuštanje iz obližnje šume, pa je iz luka ispalio strelu u tom pravcu. Krenuvši u potragu za životinjom koju se nadao da je pogodio, mnogo se ražalostio kada je ugledao Pustinjaka koji se podvizavao u pećini Kamenici, na 15 minuta hoda udaljenoj od manastira Tumana. Ime manastira vezuje se za istu legendu.

Zapisano je kako je junak poneo ranjenika na mesto današnje manastirske crkve pred kojom je iznemogli svetac kazao: “Tu, mani me”, pa je tako i verski objekat nazvan Tumanom.

Istog datuma, 21. avgusta, slavi se i novi svetac – prepodobni otac Jakov. Mada je sahranjen 1946. godine na monaškom groblju u Tumanu, svetost njegovih moštiju nedavno je otkrivena, a narod im se jednako moli za pomoć i isceljenje.

Manastir Tumane, kod Golupca, iz godine u godinu pohodi sve veći broj vernika, koji ovde traže izlečenje moleći se tumanskim isceliteljima – Svetom Jakovu i Svetom Zosimu.

Danas narod sa mnogih strana pritiče, moleći od svetitelja leka svojim bolestima i izbavljenje od nevolja. U redovima za molitvu ima svakojakih koji, primivši utehu i blagoslov svetitelja i iz Tumana, odlaze kao novi ljudi.

U manastirskom letopisu zapisani su mnogi slučajevi čudesnih isceljenja – od karcinoma, leukemije, nečistih sila, bezdetnosti… Svetitelj se do danas, javlja onima koji ga usrdno mole, darujući mir, blagoslov i utehu.

 Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar