Vest: DUNJA JE LEKOVITA! Voćka koja uništava bakterije i leči probleme s varenjem, prepuno vitamina C i vlakana.

DUNJA JE LEKOVITA! Voćka koja uništava bakterije i leči probleme s varenjem, prepuno vitamina C i vlakana.

DUNJA JE LEKOVITA! Voćka koja uništava bakterije i leči probleme s varenjem, prepuno vitamina C i vlakana.

Napravite sok ili čaj od dunja po ovim receptima!

Dunje se u narodnoj medicini širom sveta koriste od davnina, ali još uvek o dejstvima ove blagotvorne voćke nema dovoljno informacija. Opojni miris dunje više puta je "opevan" od njenog dejstva na zdravlje, a mi vam predstvljamo ona koja su naučno dokazana.

DUNJA JE LEKOVITA! Voćka koja uništava bakterije i leči probleme s varenjem, prepuno vitamina C i vlakana. -0

Dunje se retko jedu sirove, jer su kisele, opore i meso im je "žilavo". Najčešće se savetuje da se skuvaju u vodi sa malo šećera, tada ih možete jesti kao kompot, dodati doručku, pa čak i pečenom mesu jer njihov ukus odlično ide uz jaču hranu. Džem od rendanih dunja je omiljena poslastica, ali možete od dunja pripremiti i dva eliksira zdravlja, čaj i sok!

DUNJA JE LEKOVITA! Voćka koja uništava bakterije i leči probleme s varenjem, prepuno vitamina C i vlakana. -1

Više istraživanja potvrdilo je da dunje imaju antibakterijska svojstva, i da sprečavaju širenje određenih štetnih bakterija kao što je ešerihija koli, rekla je klinički nutricionista dr Olga Ličina.

Sadrže velike količine vitamina C, efikasne su protiv prehlade i respiratornih infekcija, pa se koriste i kao pomoćno sredstvo za upalu sluznice jednjaka, krajnika i disajnih puteva.

Antioksidansi u dunjama smanjuju metabolički stres, štite ćelije od oštećenja koja nastaju dejstvom slobodnih radikala, a pošto sadrže flavonole, smanjuju upale i štite od kardiovaskularnih oboljenja.

Jedna dunja sadrži 6-8 odsto preporučene dnevne doze vlakana, koja pomažu varenje, a ekstrakt dunje pomaže kod problema kao što su čir na želucu, ulcerozni kolitis i drugi. Postoje još uvek nepotvrđena istraživanja da sok od dunje inhibira rast helikobakterije pilori.

DUNJA JE LEKOVITA! Voćka koja uništava bakterije i leči probleme s varenjem, prepuno vitamina C i vlakana. -2

Ovo su dva najbolja recepta od dunja!

Čaj protiv kašlja

Dunju operite, očistite semenke i zajedno s korom isecite na listiće. Ubacite u litar vode i kuvajte 15-20 minuta, potom procedite, ohladite i pijte pomalo tokom celog dana.

Sok protiv problema s varenjem

Izrendajte sitno kilogram opranih dunja, procedite sok i pijte ga odmah, da ne bi brzo oksidirao. Najbolje je da ga pijete pre jela.

(Izvor: Mondo)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar