Vest: Tribina o značaju vakcinacije protiv jednog od izazivača karcinoma

Tribina o značaju vakcinacije protiv jednog od izazivača karcinoma

Tribina o značaju vakcinacije protiv jednog od izazivača karcinoma

U našoj zemlji svakoga dana od karcinoma grlića materice obole četiri a umre jedna žena. Najčešći uzročnik  ovog malignog oboljenja je HPV virus koji je dokazan u gotovo 99 odsto slučajeva obolelih od raka. Humani papiloma virus spada  takođe u izazivače raka završnog dela debelog creva, muškog polnog organa kao i kancera grla koji je češći kod muške populacije nego kod žena i prema statističkim podacima u čak 92 odsto slučajeva oboljevanja izolovana je infekcija HPV virusom.

O prevenciji, upotrebi i dejstvu vakcine đacima, roditeljima i drugim zainteresovanim građanima govorili su lekari Doma zdravlja Dr “Darina Lukić” u Koceljevi na nedavno održanoj tribini pod nazivom “Šta sve treba da znamo o vakcini protiv HPV?."

U uvodnom izlaganju dr Mirjana Makević Đurić, specijalista pedijatrije podsetila je da je tuberkuloza nekada bila smrtonosna bolest, ali da je zahvaljujući vakcini situacija danas potpuno drugačija.

–Živimo u 21.veku gde je karcinom smrtonosna bolest. Vakcina do pre nekoliko decenija nije postojala, ali od pre dvadesetak godina imamo jednu koja nam može pomoći da sprečimo nastanak karcinoma. Osam do devet od deset osoba bar jednom u toku života bude inficirana ovim HPV virusom koji ima preko 200 tipova, a oko 130 se javlja kod ljudi. Od toga oko 40 tipova napada genitalnu regiju. Virus se prenosi direktnim kontaktom a klinička slika je uglavnom asimptomatska što olakšava širenje bolesti. Neki od ovih tipova imaju onkogeni potencijal i izazivaju rak- istakla je dr Makević Đurić.

Prema statističkim podacima najviše od HPV virusa obolevaju mladi, populacija od 20-29 godina, što je očekivano imajući u vidu njihovo slobodnije ponašanje u ovoj životnoj dobi.

Kako je rečeno na tribini, prevencija je ključ uspeha, a to je moguće učiniti putem imunizacije.  Prema rečima doktorke Makević Đurić vakcina štiti barem 14 godina, mada istraživanja i praćenja rezultata širom sveta potvrđuju da je dejstvo duže. Monitoring širom sveta ukazuje na činjenicu da je i efikasnost vakcine na izuzetno visokom nivou. 

–Vakcina je bezbedna. Do sada je dato preko 500 miliona doza i nikakve kontraindikacije nije bilo. Nikakvih neželjenih dejstava. Pola milijarde stanovnika naše planete je već primilo HPV  vakcinu i nije bilo nijedne neželjene pojave. Jedino što može da se dogodi jeste blag bol i otok na mestu uboda, glavobolja i blago povišena temperatura, što se javlja i kod svih ostalih vakcina. Vakcinu treba da prime sve osobe, i muškog i ženskog pola, starije od devet godina. Ne smeju da budu mlađi od devet godina. Kod dece od 9-14 daje se u dve doze, dok je stariji primaju u tri. Kod imunokompromitovanih osoba se posebno savetuje da prime vakcinu i tada se takođe daje u tri doze- objasnila je pedijatar koceljevačkog Doma zdravlja i dodala da vakcinu protiv HPV virusa ne mogu da prime jedino trudnice i osobe alergične na kvasac.

Ona je napomenula da je izuzetno važno da se vakcinišu i dečaci jer ovaj virus može da izazove određene vrste karcinoma karakterističnih za mušku populaciju, te da je među onima koji su je u našoj zemlji već dobili i njeno dete.

Ona je napomenula da se roditelji raspituju, ali da odziv ipak nije preterano veliki. Vakcinišu se u najvećoj meri deca majki koje su imale karcinom grlića materice i one su, kako kaže, najbolji promoteri imunizacije. Osim toga, na vakcinaciju dolaze dečaci i devojčice roditelja koji imaju rođake u inostranstvu jer je ova vakcina u svetu, u razvijenim zemljama, već dugo u upotrebi. Vakcinacija u našoj zemlji je preporučena, a ne obavezna, a jedan od glavnih razloga navodi se njena visoka cena.

Lekari koceljevačkog Doma zdravlja pozvali su decu i roditelje da sve nedoumice u vezi HPV vakcine otklone u neposrednom razgovoru sa stručnjacima.

–Statistika kaže da je na prvom mestu karcinom dojke, a odmah iza njega i karcinom grlića materice od kojeg dosta žena obole i umire. Ako već postoji nešto što može da spreči da se ta bolest pojavi, to je vakcina koja je se pojavila pre više od 20 godina. Došlo je vreme da njena primena bude što šira. Zato apelujemo na vas, mlade, da poslušate savet pedijatra i da odete da se vakcinišete. To se odnosi i na devojčice, ali i na dečake. Važno je da budete svesni da sami treba da učestvujete u zaštiti svog zdravlja- izjavila je specijalista ginekologije dr Vesna Popović.

Lekari su podsetili da je vakcina tekovina naše civilizacije i da je pre njene pojave preživeti detinjstvo bilo pravi podvig.

–Preživeli smo detinjstvo zajedno. Pa, hajde da preživimo zajedno i mladost- pozvala je na kraju tribine dr Makević Đurić. 

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar