Vest: Emocionalna podrška trudnicama

Emocionalna podrška trudnicama

Emocionalna podrška trudnicama

Nedavno su doktori i patronažne sestre, predstavnici Rosa škole roditeljstva iz 20 gradova i opština, među kojima je i Dom zdravlja “Dr Darinka Lukić” u Koceljevi, imali su priliku da pohađaju kontinuiranu medicinsku edukaciju.

Cilj je bio da se zdravstveni radnici osnaže u radu sa trudnicama, posebno onima koje se suočavaju sa određenim emocionalnim izazovima , nastalim kao rezultat drugog stanja.

Osim toga, razvijen je i poseban program koji treba dodatno da edukuje  kako timove Rosa škole roditeljstva, tako i buduće mame koje budu pohađale ovu školu.

–Istraživanja pokazuju da čak 80 odsto žena prolazi kroz post-porođajnu tugu ili “baby blues”, suočavajući se sa simptomima poput plačljivosti, tuge, razdražljivosti i anksioznosti. Simptomi se najčešće javljaju između trećeg i petog dana nakon porođaja i traju najduže dve nedelje. Sva ova stanja su normalna, dešavaju se često, kao posledica hormonalnih promena i prolaze sama od sebe. Sa druge strane, depresija se vrlo često javlja u trećem trimestru trudnoće, kao i dve nedelje nakon porođaja i karakteriše je osećaj tuge, nemoći, letargije i plačljivosti koji duže traje, nekoliko nedelja pa i meseci- napominju stručnjaci.

Prošle godine je na području koceljevačke opštine rođeno 90 beba  što, kako kažu u Domu zdravlja predstavlja blagi  porast u odnosu na 2022.

–Edukacija ovog tipa je za zdravstvene radnike i patronažnu službu od velikog značaja, s obzirom na inovacije koje se sve više pojavljuju. Obavezna je edukacija kako bi se stečeno znanje moglo preneti na trudnicu i buduću majku. U skladu sa novim trendovima i inovacijama uvek je potrebno unaprediti rad patronažne službe kako bi što bolje odgovorili na zahteve onih kojima je naša pomoć potrebna, ali i obezbedili dostupnost tačnih, pouzdanih informacija budućim majkama- rekla je visoka medicinska sestra Jelena Mijatović, koordinatorka  Rose škole roditeljstva u Koceljevi.

Prema njenim rečima današnje trudnice i porodilje najčešće strahuju od toka trudnoće te da li će ishod porođaja proteći u najboljem redu.

–S obzirom na pojavu novih, nepoznatih bolesti gde još uvek   nisu do kraja utvrđene posledice, pojavljuje se strah od posledica po plod- ističe Mijatović.

Govoreći o razlikama nekadašnjih i današnjih trudnica napomenula je da se one razlikuju po tome što danas buduće mame neretko traže odgovore i savete na internetu, što može biti potpuno pogrešno u odnosu na stavove medicine. Ranije su trudnice savete dobijale  uglavnom  od lekara.

–Osim toga, današnje trudnice su mnogo više kontrolisane u odnosu na ranije što podrazumeva i veći broj pregleda, kontrola, analiza, ultrazvuk i uvođenja testova  koji ranije nisu bili prisutni. Tu je danas i dostupnost mnogobrojnim edukacijama Rosa škole roditeljstva gde se ujedno i praktično osposobljavaju za buduće materinstvo- zaključila je koordinatorka škole roditeljstva u koceljevačkom Domu zdravlja “Dr Darinka Lukić”.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar