Vest: Lovorov list daje lep ukus i mirs ali pomaže i zdravlje organizma

Lovorov list daje lep ukus i mirs ali pomaže i zdravlje organizma

Lovorov list daje lep ukus i mirs ali pomaže i zdravlje organizma

Lovor se gaji vekovima a koristi se u medicinske svrhe i u svetskim kuhinjama, jer ima karakterističan, pikantan ukus i miris kojima obogaćuje meso, supe i variva. Koristi se čak i kao sastojak kolonjske vode poznate kao lovorov rum.

Lovorov list takođe možete pronaći i u kozmetici, posebno u sapunima i deterdžentima.

Ipak, lovorov list može da pomogne i kod nekih zdravstvenih tegoba kao što su gasovi i nadimanje, i oštećenja zbog slobodnih radikala zahvaljujući prisustvu antioksidanasa. Postoje čak i neki dokazi da može pomoći u lečenju peruti, bolova u mišićima i zglobovima, kožnih infekcija.

Lovorov list dostupan nam je svež i sušen ili mleven, u prahu. Turski lovorov list je najčešće korišćena vrsta. Specifičan miris i ukus potiče od esencijalnog ulja ove biljke, koje čini oko dva procenta njene težine.

Lovorov list daje lep ukus i mirs ali pomaže i zdravlje organizma-0

Najčešće se prilikom kuvanja koristi osušen ceo list, koji se uklanja pre serviranja, pošto celi listovi mogu predstavljati opasnost od gušenja.

Lovor može sprečiti pojavu kandide i pomoći u zarastanju rana. Takođe, pokazalo se da lovorov list ima antifungalna svojstva, prema nekoliko studija. Lovorov list daje odličnu aromu mesu.

Lovor i dijabetes

Moguće je da lovorov list može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi. Istraživanje iz jedne studije pokazalo je da su uzimanjem kapsula od ekstrakta lovorovog lista nivo šećera u krvi i nivo LDL holesterola opao kod učesnika.

Pomoć pri varenju

Lovorovo lišće može uticati na gastrointestinalni sistem tako što sprečava oštećenje želuca i podstiče mokrenje, što pomaže u oslobađanju toksina u telu i pomaže zdravlju bubrega.

Unutar lovorovog lista nalaze se određena organska jedinjenja koja sadrže enzime koji takođe mogu pomoći u smirivanju uznemirenog stomaka, zaštiti od kamena u bubregu i smanjenju simptoma sindroma iritabilnog creva, kao što su nadimanje i gasovi.

Lovorov list daje lep ukus i mirs ali pomaže i zdravlje organizma-1

Izgleda da biljka olakšava probavu tako što poboljšava proces varenja, bori se protiv određenih bakterija koje mogu doprineti nastanku čira (uključujući helikobakter pilori) i pomaže u povećanju apsorpcije hranljivih materija.

U kom obliku kupiti lovorov list

Potražite eterično ulje lovorovog lista kod proverenih proizvođača a kada kupujete ovu biljku, potražite sušeni lovorov list bez mrlja, pazeći da nema pukotina.

Ako želite da kupite sveže lovorove listove, potražite one koji su jarko zeleni.

Koristite ga naravno i u kuvanju, uz ribu, piletinu, supe i čorbe i, osim u dobrom ukusu, uživajte u dobrobitima koje lovorov list donosi vašem zdravlju.

Čuvajte lovorove listove tako što ćete ih dobro zatvoriti, na primer u staklenoj tegli sa hermetičkim poklopcem. Ako se pravilno skladišti, osušeni listovi mogu trajati do dve godine.

Izvor: Agropress



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar