Vest: Maslačak - jača imunitet i leči bolesti

Maslačak - jača imunitet i leči bolesti

Maslačak - jača imunitet i leči bolesti

Maslačak je vrlo rasprostranjena biljka prepoznatljiva po svojim žutim cvetovima. Već vekovima se koristi u ishrani, ali i u lekovite svrhe. Jestiva je kompletna biljka od korena preko stabla i lišća do cvetova. Ovo je jedna od prvih biljaka koje cvetaju već početkom marta, pa je zovu i vitaminska prolećna bomba. U zvaničnoj farmakologiji koristi se biljka dok cveta (od marta do maja) dok se u narodnoj medicini koristi i pre cvetanja, kada se bere lišće, dok se koren vadi u rano proleće ili ranu jesen.

Maslačak - jača imunitet i leči bolesti-0

Cenjen među Indijancima

Maslačak (lat. Taraxacum officinale) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočike. Raste u umerenim klimatskim uslovima na travnjacima, pored puta, reka i jezera jer voli vlažno tle. Zbog aromatično-gorkog ukusa u narodu je poznata i pod imenima gorko zelje, popina pogačica, žutinica, žućanik, žuto zelje, mlečika. Poreklo maslačka nije poznato, za lekovita svojstva ove biljke znali su još stari Grci i Arapi koji su je koristili da umire bolove u stomaku. U srednjem veku na ceni je bila mlečna, bela tečnost koja se cedila iz stabljike jer se verovalo da pomaže kod bolesti očiju.

U tradicionalnoj kineskoj medicini maslačak se koristi za stomačne tegobe posebno kod upale slepog creva, ali i prilikom problema u dojenju kod porodilja koji nastaju prilikom zapaljenja mlečnih kanala ili nedostatka protoka mleka. Maslačak je bio izuzetno cenjen i među severnoameričkim Indijancima. Maslačak, kao lekovitu biljku prvi je početkom 16. veka opisao nemački botaničar Hieronimus Bok.

Maslačak - jača imunitet i leči bolesti-1

Maslačak dostiže visinu između 20 i 25 santimetara, ima vretenast korenom koji je izuzetno razgranat pri površini zemlje i može da dostigne veličinu i do pola metra. Stabljika je šuplja iznutra, a čitava biljka sadrži mlečni sok emulziju belančevina i smole gorkog ukusa, dok je cvet jarko žute boje. Period cvetanja je od marta do maja posle koga se pojavljuje seme u obliku bele,pamučaste loptice. Svako seme ima vazdušasti rep kako bi ga vetar lakše razneo. Kao hrana maslačak se najčešće koristi kao salata za koje se upotrebljava mlado lišće u rano proleće.

Listovi maslačka sadrže 16 do 18 posto vitamina C i tri procenta gvožđa mnogo više nego spanać. Mlado lišće pre cvetanja može da se bere i osuši na promaji, a potom da se kasnije priprema kao čaj.Salata od maslačka pročišćava krv, podstiče mokrenje i ublažava bolove kod oboljenja žuči i jetre, dok čaj od mladog lišća ublažava urinarne infekcije.

Lekovita svojstva

Lekovita svojstva maslačak ima zahvaljujući svom hemijskom sastavu. Sadrži gorke materije, smole, vosak, eterična ulja,flavonoide, inulin, hetrerozide…Ova biljka je bogata vitaminima A i B, organskim kiselinama, mineralima posebno kalijumom,natrijumom i magnezijumom. U narodnoj medicini koristi se kao gorko sredstvo (kolagog) za smanjivanje masnoće u krvi,cvetovi za pripremu sirupa sličnog medu koji se koristi za jačanje organizma, čišćenje krvnih sudova, bronhitis, prehladu,upalu desi i regulisanje varenja. Od prženog korena može da se napravi zamena za kafu.

Maslačak - jača imunitet i leči bolesti-2

Nekada se smatralo da je maslačak dobar za one sa slabim stomakom, a novija naučna istraživanja su dokazala da pored problema sa stomakom ova biljka povoljno utiče na jetru i žuč jer pospešuje stezanje žučne kese čime se višak žuči potiskuje u crevo. Najlekovitiji i najdelotvorniji je sveže isceđeni sok od mlade biljke koji se preporučuje za ublažavanje stomačnih tegoba i hemoroida. Maslačak je izvrstan diuretik, čisti krv, pomaže u lečenju gihta, anemije, reumatizma, čireva, kod upale bešike, otvara apetit.

Lekovitost maslačka potvrdili su i naučnici koji su tokom istraživanja na životinjama uočili da ova biljka utiče na regulisanje nivoa šećera i lošeg holesterola u krvi. Gorki sastojci, inulin i polisaharidi prisutni u korenu maslačka povoljno deluju na ravnotežu crevne flore, a sama biljka ima antioksidativni efekat na kompletan oranizam. Ipak pre korišćenja trebalo bi se konsultovati sa lekarom ili iskusnim travarom.

I za kraj vam poklanjamo recept za izuzetno zdrav a zaboravljeni sirup od cveta maslačka.

Sirup od maslačka

Potrebno: 2 litre vode, dve velike šolje cveta od maslačka, kilogram meda, sok od dva limuna.

Priprema: U vodi prokuvajte cvetove maslačka, procedite kroz tanku gazu, pa sok vratite na tihu vatru. Dodajte med i sok od limuna pa kuvajte na laganoj vatri uz konstantno mešanje dok se sok ne zgusne i postane sirup.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Izvor: (Agropress)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar