Vest: Međunarodni dan dece žrtava nasilja

Međunarodni dan dece žrtava nasilja

Međunarodni dan dece žrtava nasilja

Danas se u svetu obeležava Međunarodni dan dece žrtava nasilja, posvećen deci koja su bila ili koja su žrtve bilo kog oblika nasilja. Međunarodni dan dece žrtava nasilja ima zadatak i cilj da informiše javnost o ovom velikom problemu, i da pojača svest o tome. 

Prema podacima UNICEF-a u Srbiji, nasilje prema deci se ispoljava u različitim oblicima i na različite načine – u porodičnom okruženju, u školama, u institucijama u kojima su deca smeštena radi zaštite, u digitalnom svetu, i uopšte u zajednici.

Međunarodni dan dece žrtava nasilja-0

Svako četvrto dete u Srbiji trpi učestalo nasilje svojih vršnjaka u školi, isto toliko trpi neki oblik nasilja nastavnika, a dve trećine mladih je izloženo nekom riziku od nasilja i zloupotrebe na internetu.

Nasilje nad decom u Srbiji široko je rasprostranjeno u različitim oblicima. Ispoljava se kao direktno, interpersonalno, fizičko, psihičko ili seksualno nasilje, zatim u vidu zanemarivanja, kada se detetu uskraćuje zadovoljenje osnovnih životnih potreba i sprečava njegov normalan psihofizički razvoj.

Međunarodni dan dece žrtava nasilja-1

Nikakvo nasilje nad decom ne može se opravdavati, a svako nasilje nad decom može se sprečiti. 


Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar