Vest: Na današnji dan - 23. Jun -

Na današnji dan - 23. Jun -

Na današnji dan - 23. Jun -

1501. godine - Portugalski moreplovac Pedro Kabral vratio se u otadžbinu sa putovanja, tokom kojeg je Brazil proglasio posedom Portugalije.

1537. godine – Na povratku u Španiji umro je španski istraživač Pedro Mendoza. Bio je vođa ekspedicije za istraživanje Južne Amerike koja je stigla do područja Rio de la Plata, a 1536. godine osnovao je naselje Buenos Aires.

1611. godine - Engleskog istraživača Henrija Hadsona, koji je prvi ispitao istočne obale Grenlanda i reku Hadson, pobunjena posada njegovog broda "Diskaveri", s osmoricom pristalica, ostavila u Hadsonovom zalivu, gde su potom svi umrli od gladi i zime. Tokom četiri putovanja istraživao je Severni ledeni okean, pokušavajući da otkrije morski put iz Evrope u Aziju preko Arktika, pri čemu je otkrio i Hadsonovo more i Hadsonov moreuz.

1668. godine - Rođen italijanski filozof, istoričar i teoretičar prava Đovani Batista Viko, ili Đanbatista, osnivač filozofije istorije i preteča moderne estetike. Na univerzitetu u rodnom Napulju 1697. godine je postao profesor retorike. Prvo je desetak godina izučavao Platona i Kornelija Tacita, svoje omiljene pisce. Napuljski kralj Karlo Treći ga je 1735. godine imenovao za kraljevskog istoriografa. Smatrao je da se pravo rađa iz svesti čovečanstva i učestvuje u promenama čovekovog mišljenja, pa razlog promena treba tražiti u opštoj istoriji čovekovog razvitka. Pesništvo je izdvojio kao autonomnu emanaciju duha, a i sam je pisao stihove na latinskom i italijanskom. Nasuprot kartezijanskom primatu razuma, stvorio je teoriju o trima glavnim fazama  duha. Dela: "Principi nove nauke o zajedničkoj prirodi nacija", "Univerzalno pravo", "Autobiografija".

1757. godine – Britanci su pobedom nad francuskim saveznikom indijskim guvernerom Bengala kod Plaseja učvrstili svoju vlast u istočnoj Indiji.

 

1763. godine – Na Martiniku je rođena Mari Žozef Roz de la Pageri, poznata kao Žozefina, kćerka mornaričkog poručnika i žena Napoleona Bonaparte. Krunisana je za caricu 1804. godine.

 

1785. godine - Turska vojska skadarskog vezira Mahmud paše Bušatlije prodrla u Cetinje, gde paša nije poštedio ni manastir koji je krajem 15. veka sagradio Ivan Crnojević, prema predanju njegov predak jer su Bušatlije su poturice. Manastir u kojem je bila prva štamparija Južnih Slovena, 1786. godine obnovio je vladika Petar Prvi Petrović Njegoš. U njoj su od 1493. godine štampane ćirilične knjige, uključujući "Oktoih prvoglasnik".

 

1848. godine - Zbog dekreta o ukidanju "narodnih radionica" - otvorenih pod pritiskom radničkih demonstracija u februaru 1848. godine, u kojima se zaposlilo 150.000 nezaposlenih - u Parizu je izbio ustanak radnika, koji je posle tri dana ugušio general Luj Kavenjak i naredio streljanje 11.000 radnika.

 

1862. godine - Turska artiljerija sa Kalemegdana bombardovala beogradsku varoš, posle čega su dobrovoljci iz Srbije i drugih srpskih krajeva pohrlili u odbranu Beograda. Legijom u kojoj je pola dobrovoljaca bilo iz Vojvodine komandovao je pesnik Vladislav Kaćanski. Kad je sa političkim rešenjem krize legija raspuštena, deo vojvođanskih dobrovoljaca ostao je u Beogradu i stupio u srpsku vojsku.

 

1875. godine - Posle napada hajduka pod vođstvom Pere Tunguza na turski karavan u Binšini, izbio je Nevesinjski ustanak, najveći protiv Otomanskog carstva u BiH. Ustanak se brzo širio i posle mesec dana je buknuo i u Bosanskoj krajini, a Crna Gora je svim sredstvima pomagala ustanike. U nekoliko bojeva ustanici su odneli pobede, najveću na Muratovici, gde su Turci 10. i 11. novembra 1875. godine izgubili 1.325 ljudi. Ustanak je zainteresovao Evropu za stanje u zemljama pod turskom vlašću. Srbija i Crna Gora su u leto 1876. godine objavile rat Otomanskom carstvu u koji se 1877. godine uključila Rusija. Rat je završen za Srbe nepravednim Sanstefanskim mirom, donekle revidiranim 1878. godine na Berlinskom kongresu. U ustanku je učestvovao i Petar Karađorđević pod pseudonimom Petar Mrkonjić kasnije srpski kralj.

 

1894. godine - Rođen engleski kralj Edvard Osmi, koji je na prestolje stupio 1936. godine, ali ga se, iste godine, pod pritiskom vlade i parlamenta - zbog ženidbe Amerikankom Volis Simpson, dvostrukom raspuštenicom - odrekao u korist mlađeg brata Džordža Šestog. Potom je do smrti 1972. godine živeo u inostranstvu kao vojvoda od Vindzora.

 

1943. godine - U Londonu je u Drugom svetskom ratu, pod predsedništvom premijera Vinstona Čerčila, na sastanku štabova britanske armije radi utvrđivanja planova za ratne operacije u Italiji i na Sredozemlju, odlučeno je da se Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pozove da sadejstvuje, vezujući na svom bojištu što više fašističkih snaga.

 

1945. godine - Japanski komandant general Micuru Ušiđima posle poraza od američkih trupa izvršio samoubistvo na ostrvu Okinava, poprištu najkrvavije bitke na Pacifiku u Drugom svetskom ratu. Zvanično je saopšteno da je tokom borbi za Okinavu poginulo 234.183 vojnika i civila.

 

1947. godine - U SAD usvojen takozvani Taft-Hartlijev zakon, kojim je ograničeno pravo radnika da organizuju štrajkove i primoran sindikat da isključi prokomunističke rukovodioce. Šefu države je dato pravo da na 80 dana suspenduje svaku štrajkačku akciju koju oceni opasnom za nacionalnu bezbednost, a ubrzo je antikomunistička histerija dostigla neslućene razmere kampanjom republikanskog senatora Džozefa Makartija.

 

1956. godine - Pukovnik Gamal Abdel Naser izabran za predsednika Egipta.

 

1960. godine – Patris Lumumba postao je prvi predsednik vlade nove nezavisne države Demokartske Republike Kongo.

 

1970. godine - Studenti u Tokiju se sukobili sa policijom tokom velikih demonstracija protiv produženja američko-japanskog pakta o bezbednosti.

 

1980. godine - Upravljajući avionom poginuo Sanđaj Gandi, sin šefa indijske vlade Indire Gandi, za kojeg se verovalo da će biti naslednik u vrhu indijske političke scene.

 

1985. godine - Iznad Atlantskog okeana eksplodirala bomba koju su podmetnuli Siki teroristi u avion "Boing 747" kompanije "Er Indija" na liniji Toronto-Bombaj, usmrtivši svih 329 putnika i članova posade.

 

1993. godine - Nigerijski diktator general Ibrahim Babangida poništio predsedničke izbore od 12. juna i onemogućio povratak demokratije.

 

1994. godine - Južna Afrika - posle decenija međunarodne izolacije zbog politike aparthejda - vraćena u Generalnu skupštinu UN.

 

1995. godine- Umro američki mikrobiolog Džonas Edvard Salk, koji je 1954. godine pronašao vakcinu protiv dečije paralize, epohalno otkriće koje je na minimum smanjilo opasnost od opake bolesti.

 

1995. godine - Čečenski islamski separatisti i ruski pregovarači sporazumeli se o produženju prekida vatre, koji su prethodno Čečeni nekoliko puta kršili.

 

1996. godine - Umro grčki državnik i ekonomista Andreas Papandreu, prvi socijalistički premijer Grčke. Bio je šef vlade u dva uzastopna mandata do 1989. godine i od 1993. godine do januara 1996. godine, kada se povukao zbog bolesti. Predavao je na američkim univerzitetima Harvard i Berkli, a u politički život Grčke ušao je 1961. godine kao član Unije centra, stranke svog oca Georgiosa. U očevoj vladi bio je ministar, ali je dao ostavku zbog nesuglasica sa desnim strujama u partiji, a 1965. godine je napustio zemlju. Po povratku, posle vojnog puča 1967. godine je zatvaran kao protivnih diktature, a 1968. godine je dobio dozvolu da ode u SAD. Vratio se 1974. godine i osnovao Svegrčki socijalistički pokret - PASOK, sa kojim je dobio izbore 1977. godine, a premijer je postao četiri godine potom kad je PASOK ponovo pobedio na izborima.

 

1998. godine - Umrla američka filmska glumica irskog porekla Morin O` Saliven, poznata po ulogama Tarzanove partnerke Džejn u seriji filmova sa Džonijem Vajsmilerom. Filmovi:"Tarzan i njegova drugarica", "Tarzan i njegov sin", "Visoki čovek", "Dejvid Koperfild", "Ana Karenjina", "Braća Marks na trkama", "Kardinal Rišelje", "Ponos i predrasude".

 

2001. godine – Vlada SR Jugoslavije usvojila je Uredbu o saradnji sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu.

2003. godine - Međunarodni odbor za istinu o Radovanu Karadžiću predstavio zbirku ratnih naredbi bivšeg predsednika Republike Srpske i haškog optuženika Radovana Karadžića koje je izdavao od 13. juna do kraja rata 1995. godine.

 

2006. godine – Umro je televizijski producent Aron Speling čije su najpoznatije serije “Beverli Hils”, “Dinastija”, “Čarlijevi anđeli” i “Melrouz plejs”.

 

2007. godine - Umro je Pavle Ugrinov pravo ime Vasilije Popović, književnik, urednik, dramaturg, pozorišni i TV reditelj.  Jedan je od onicača kamerne scene u Ateljeu 212, koja je otvorena njegovom postavkom drame „Čekajući Godoa“. Objavio je više od 20 knjiga poezije i proze, od kojih je najpoznatiji roman "Zadat život". Ostala dela: „Vrt“, „Elementi“, „Tople pedesete“, „Fascinacije“.

 

2016. godine - Aviokompanija "Er Srbija" uspostavila je direktne letove između Beograda i Njujorka. Direktan let za SAD koji je obavljao Jugoslovenski aerotransport - JAT prekinut je 1992. godine.

2016. godine - Velika Britanija sa 52 odsto naprema 48 odsto glasova podržala "Bregzit" ili za izlazak iz EU. Izlaznost na referendum bila je 71,8 odsto.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar