Vest: Naredne godine će se isplaćivati subvencije po hektaru po novim pravilima

Naredne godine će se isplaćivati subvencije po hektaru po novim pravilima

Naredne godine će se isplaćivati subvencije po hektaru po novim pravilima

Od 1. januara 2024. godine vlasnici zemlje koji je ne obrađuju neće više biti u mogućnosti da uzimaju subvencije od države.

Subvencije će dobijati oni koji zaista obrađuju zemlju, a ne oni koji su samo vlasnici.

„Pred vama je Predlog zakona o izmeni Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a zato što su poljoprivredni proizvođači tražili da se poboljša njihov status. Već smo jednom menjali zakon čime je poboljšan njihov status, a sada evo doprinosimo još boljem i transparentnijem korišćenju subvencija i prepoznavanju onoga što oni rade“, kazala je Tanasković u parlamentu obrazlažući predlog izmene zakona.

Izmenom zakona povećaće se subvencionisane površine sa 20 na 100 hektara.

Ujedno sa povećanjem subvencionisane površine, povećava se i visina subvencija sa 9.000 na 18.000 dinarapredstaviće znatno poboljšati status, pre svih ratara.

Druga bitna izmena koju su, kako kaže, tražili proizvođači, jeste izmena koja se „podvukla u zakonu“ – da vlasnik zemlje koji je ne obrađuje može da koristi subvenciju.

„Od 1. januara 2024. svi vlasnici zemlje koji je ne obrađuju neće više biti u mogućnosti da uzimaju subvencije, već će morati da sklope ugovor o zakupu sa onim ko realno zemlju obrađuje i on će biti korisnik subvencije“, naglasila je ministarka.

Izvor: Agropress



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar