Vest: Nove subvencije u saradnji sa Svetskom bankom pokrivaju 50 posto vrednosti troškova

Nove subvencije u saradnji sa Svetskom bankom pokrivaju 50 posto vrednosti troškova

Nove subvencije u saradnji sa Svetskom bankom pokrivaju 50 posto vrednosti troškova

U saradnji sa Svetskom bankom realizuje se konkurs za bespovratna podsticajna sredstva koja uključuju iznos od 50 posto vrednosti prihvatljivih troškova. Prihvaljivi troškovi se odnose na unapređenje stočarske proizvodnje, biljne proizvodnje i domaće radinosti. 

Nove subvencije u saradnji sa Svetskom bankom pokrivaju 50 posto vrednosti troškova-0

Bespovratna podsticajna sredstva uključuju i pripadajuće poreze i doprinose za predmetnu investiciju, a predviđenih poslovnim planom.

Preostalih 50 posto obezbeđuje se u razmeri: 10 posto sopstveno učešće korisnika, dok 40 posto podrazumeva kredit poslovnih banaka sa kojim nadležno ministarstvo ima potpisane ugovore.

Besplatna podsticajna sredstva se odnose na pripremne troškove, kapitalne investicije, investicije u ljudske resurse i investicije za stručno – tehničku pomoć i trening korisnika za korišćenje bespovrtanih sredstava.

Ko ima prava na bespovratna podsticajna sredstva?

Postupak za ostvarivanje bespovratnih sredstava pokreće se podnošenjem Prijave za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Javnog poziva za podnošenje navedene prijave.

Podsticaji podrazumevaju dva programa: Program podrške za unapređenje konkurentnosti i jačanje veza unutar tržišnog lanca u oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje i diverzifikacije dohotka u ruralnim područjima i Program podrške za unapređenje konkurentnosti i veza unutar tržišnog lanca u oblasti otkupa, prerade i marketinga primarnih poljoprivrednih proizvoda, kao i unapređenje marketinga proizvoda domaće radinosti – Program podrške za agregatore.

Pravo na pomenuta bespovratna sredstva za prvi program ostvaruju lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, koja se nalaze u aktivnom statusu i to: fizičko lice koje je nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik, privredno društvo, zemljoradnička zadruga koja ima najmanje pet članova koji su upisani u Registar kao nosioci ili članovi pet različitih komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu.

Program podrške za agregatore ostvaruju lica koja su upisana u Registar i nalaze se u aktivnom statusu: preduzetnik, privredno društvo ili zemljoradnička zadruga.

Šta sve uključuju prihvatljive investicije?

U prihvatljive investicije spadaju: investicije usmerene u unapređenje konkurentnosti primarne poljoprivredne proizvodnje u oblasti proizvodnje mleka, usmerene u unapređenje konkurentnosti primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu u oblasti proizvodnje mesa, unapređenje konkurentnosti primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu u oblasti pčelarstva, kao i u oblasti akvakulture.

Nove subvencije u saradnji sa Svetskom bankom pokrivaju 50 posto vrednosti troškova-1

Takođe uključuju i investicije usmerene u unapređenje konkurentnosti primarne biljne proizvodnje u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća kao i u oblasti proizvodnje ostalih useva. U prihvatljive investicije spadaju još i investicije usmerene u unapređenje dohotka na poljoprivrednom gazdinstvu kroz bavljenje aktivnostima u oblasti starih i umetničkih zanata, odnosno domaće radinosti.

Izvor: 

agromedia.rs



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar