Vest: Novi propisi za subvencije u pčelarstvu stupili na snagu

Novi propisi za subvencije u pčelarstvu stupili na snagu

Novi propisi za subvencije u pčelarstvu stupili na snagu

Usvojene su izmene i dopune Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u pčelarstvu odnosno po košnici pčela.

Promene uključuju uslove za ostvarivanje prava na podsticaje za pravna i fizička lica koja su nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Takođe, u fokusu su registracija u Registru poljoprivrednih gazdinstava, prijava gajenja pčelinjih društava – košnica i obeležavanje tih društava u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja. Važno je istaći da se pravo na podsticaje može ostvariti za broj košnica od najmanje 20 do najviše 1000.

Novine uključuju i obavezno podnošenje zahteva za ostvarivanje prava putem jednog javnog poziva. Uprava je nadležna za procenu ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na podsticaje na osnovu prilaženog zahteva i podataka u Centralnoj bazi. Tekst stupa na snagu dan posle objave u „Službenom glasniku Republike Srbijeˮ, a zahtevi podneti pre njegovog stupanja na snagu rešavaju se u skladu sa prethodnim propisima.

Ove izmene imaju za cilj da unaprede proces dodele podsticaja u oblasti stočarstva po košnici pčela i da pojednostave proces zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje.

Ceo dokument preuzmite ovde: 4827024.0127.12-1

Za detaljnije informacije o aktuelnim programima podsticaja za pčelare u Srbiji, preporučujemo da posetite zvaničnu veb stranicu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ili da se direktno obratite nadležnim institucijama za informacije o trenutnim merama podrške u oblasti pčelarstva (opštine i gradovi).

Izvor: AgropressPodeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar