Vest: Objavljeni prvi javni pozivi za subvencije u poljoprivredi

Objavljeni prvi javni pozivi za subvencije u poljoprivredi

Objavljeni prvi javni pozivi za subvencije u poljoprivredi

Ministarstvo poljoprivrede juče je objavilo prvi javni poziv u ovoj godini za premiju za mleko za četvrti kvartal 2023. godine, dok će javni pozivi za ovu godinu , koja se odnose na direktna davanja, pre svega po hektaru, biti objavljeni već krajem meseca.

Od ove godine povećana je maksimalna površina obradivog zemljišta za koju se mogu dobiti podsticaji za biljnu proizvodnju sa 20 na 100 hektara.

U toku je obrada prijava za povrat novca za gorivo – 50 dinara po litru do 100 litara po hektaru do 100 hektara.

Novina od ove godine za naše poljoprivrednike, je da dobiju nazad novac od akcize na gorivo, takozvana refakcija. Ukoliko kupuju gorivo na pumpama NIS-a i imaju NIS-ove poljoprivredne kartice, litar goriva će ih košta 129 dinara.

Vlada Srbije je prošle sedmice donela krovnu Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2024. godini. Ovom Uredbom raspoređen je deo budžeta u iznosu od 77,5 milijardi dinara i to: za direktna plaćanja 61,6 milijardi dinara, za mere ruralnog razvoja osam milijardi dinara, za kreditnu podršku 1,3 milijarde dinara, za finansiranje IPARD podsticaja u 2024. godini 6,3 milijarde dinara, dok je za posebne podsticaje u poljoprivredi izdvojeno 300 miliona dinara.

Budžetom u 2024. godini za poljoprivredu je opredeljena rekordna svota novca od 119 milijardi dinara, od čega je izdvajanja za poljoprivredu u iznosu od 105 milijardi dinara, plus dodatnih 14 milijardi dinara koji će se vratiti poljoprivrednicima kroz refakciju akciza za gorivo.

Znatna suma novca koja je opredeljena za razvoj i unapređenje poljoprivrede omogućila je povećanje subvencija, pa tako naše stočare koji se bave uzgojem ovaca i koza ove godine očekuje subvencija po grlu u iznosu od 10.000 dinara, pčelare 1.000 dinara po košnici, dok će i živinari koji uzgajaju kokoške dobiti osetno veće subvencije. Za tov junadi povećana su davanja sa 15.000 na 22.000 dinara, tov svinja sa 1.000 na 1.500 dinara, dok će tov jagnjadi i jaradi iznositi 3.000 dinara.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar