Vest: Primer čvrste i nepokolebljive vere. Danas je Sveti Jovan Krstitelj

Primer čvrste i nepokolebljive vere. Danas je Sveti Jovan Krstitelj

Primer čvrste i nepokolebljive vere. Danas je Sveti Jovan Krstitelj

Srpska pravoslavna crkva i vernici 20. januara slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku.

Jovanjdan obeležava se dan posle Bogojavljenja, kao sećanje na Krštenje Isusovo i ulogu svetitelja koji je pripremao narod za novu veru.

Sveti Jovan je primer čvrste i nepokolebljive vere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. Živeo je jednostavno i asketski hraneći se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake.

Prema predanju, bio je takve moralne cistote da se pre mogao nazvati andelom nego smrtnim covekom, a jedini je od svih proroka koji je svetu mogao i rukom pokazati onoga koga je prorokovao.

"Ja vas krstim vodom, ali onaj što ide za mnom jaci je od mene... On ce vas krstiti Duhom Svetim i ognjem", reci su svetog Jovana pri krštenju naroda u reci Jordan, gde je ljude pozivao na pokajanje.

Sveti Jovan slavi se kao svog zaštitnik metlar i drvoseča, u narodu se na današnji dan posebno slavi dan kumstva i pobratimstva, dva duhovna srodstva, dve prave narodne institucije koje su u narodu izuzetno poštovane.

Otud i izreka: "Kumim te Bogom i Svetim Jovanom".

Poslednji prorok do Isusa, sveti Jovan se smatra zaštitnikom zatvorenika, epilepticara, muzicara, krojaca, ugostitelja.

Dani od Božića do Bogojavljenja nazivaju se nekršteni dani, a dani od Bogojavljenja, od kojih je prvi Jovanjdan, do Uskršnjih poklada nazivaju se kršteni. Zbog toga je u narodu ostalo verovanje da se krštenje i venčanje mogu obavljati tek od današnjeg dana nadalje, od Dana kumstva, pobratimstva i prijateljstva, a ne valja se, kaže narod to raditi u nekrštene dane.

Za Jovanjdan ne postoje posebni običaji osim, uz rezanje kolača i osveštanja kuće vernika koji slave ovaj dan, pranje ikone. Na ovaj dan su se ikone iznosile iz kuća, posle jutrenja, na reku, kanal, bunar i umivale su se.

Javno je govorio o nemoralu i bludu cara Iroda, koji je živeo u grehu sa svojom snahom Irodijadom, majkom Salome, što je i uzrok njegovog stradanja. Jovan je ubijen za vreme kralja Judeje Iroda koji je naredio da se proroku odseče glava. Procenjuje se da je Sveti Jovan po broju onih koji ga slave na trećem mestu među Srbima. Najviše se slave Sveti Nikola i Sveti Arhanđel Mihail.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar