Vest: Prioritet su znanje i sticanje veština

Prioritet su znanje i sticanje veština

Prioritet su znanje i sticanje veština

Skoro svake godine oko 80 odsto koceljevačkih osmaka odluči da srednje obrazovanje nastavi u rodnom kraju. Srednja škola već godinama unazad aktivno radi na prezentaciji obrazovnih profila, poboljšanju uslova i boljem imidžu, što daje rezultate. Trenutno ovu obrazovnu ustanovu pohađa oko 420 đaka u 18 odeljenja.

–Već nekoliko godina imamo približan broj učenika što nije tako lako ostvarivo. Prema našim podacima oko 80-ak odsto osmaka odluči da upiše našu školu i to je podatak koji ohrabruje. Mi se trudimo da budemo što je moguće bolji a osnovni cilj nam je da deca ponesu odavde što viši nivo znanja- poručio je direktor Veroljub Matić koji je na čelu ove ustanove već dve decenije.                       

Svršenim osnovcima i ove godine Srednja škola u Koceljevi omogućiće upis na dosadašnje smerove, trogodišnje i četvorogodišnje. U njoj će biti moguće školovati se za ekonomskog, poljoprivrednog ili mašinskog tehničara za kompjutersko konstruisanje. Takođe, oni koji se odluče za srednjoškolsko obrazovanje u trajanju od tri godine mogu birati između muških i ženskih frizera, automehaničara i instalatera.                                                       

Broj učenika koji uskoro završavaju osnovnu je nešto manji u odnosu na prethodnu godinu ali u Srednjoj školi veruju da se to  neće drastičnije odraziti na upis, te da će najveći broj njih nastaviti obrazovanje u Koceljevi. 

–Smerovi ostaju isti i godinama se ustalio  broj odeljenja. U obrazovne profile četvrtog stepena upisuje se po 30 đaka, muški i ženski frizer po 15, automehaničari i instalateri takođe. Ove godine smo imali želju da krenemo sa dualnim obrazovanjem i napravili smo uslove. Našli smo dovoljno poslodavaca za instalatere, solidan broj za automehaničare, ali u ministarstvu ne postoji još uvek plan i standardi kvalifikacija koji su potrebni da bi se krenulo po dualnom modelu koji je dobar za sve, tako da će to sačekati narednu godinu- objasnio je Matić i dodao da su u ovom delu Srbije samo dve škole  usvojile ovaj model obrazovanja, jedna u Valjevu a druga u Loznici.                                           

U koceljevačkoj srednjoj školi se trude da obezbede što bolje uslove za obrazovanje i izvođenje praktične nastave u cilju što obuhvatnijeg sticanja znanja i veština. Nedavno je izgrađena i opremljena radionica za automehaničare. To je, ispostavilo se, omogućilo da se u ovoj obrazovnoj ustanovi ispoštuju odredbe pravilnika po kojem je propisano da se 75 odsto časova praktične nastave izvodi isključivo u školi, dok se ostatak može obavljati van nje.                         

–Radionica je sada samo dorađena i opremljena pa smo spremno dočekali ove izmene u oblasti izvođenja prakse. U suprotnom bismo imali problem. Po dualnom modelu to nije pravilo, ali kako mi još nismo u tom sistemu, za nas važi novi propis- rekao je direktor ove obrazovne ustanove.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar