Vest: Spanać jača kosti, čuva srce i poboljšava zdravlje

Spanać jača kosti, čuva srce i poboljšava zdravlje

Spanać jača kosti, čuva srce i poboljšava zdravlje

Spanać je izuzetno zdravo povrće koje ljudi ili obožavaju ili ne mogu očima da ga vide. U pitanju je niskokalorična namirnica prepuna hranljivih sastojaka koji su dobri za ljudski organizam. Deo je zdrave i uravnotežene ishrane, bogat vitaminima i hranljivim materijama koje jačaju imunitet, poboljšava zdravlje srca, varenje, jača kosti, na prirodan način reguliše nivo šećera u krvi pa se preporučuje dijabetičarima.

U Srbiji spanać je jedna od najčešće uzgajanih kultura kada je u pitanju upotreba za sopstvene potrebe. Može se gajiti na otvorenom, u bašti, ali i u plastenicima gde je u zavisnosti od sorte i klimatskih uslova moguće imati i do šest berbi tokom godine.

Spanać spada u lisnato povrće, ima tanak i razgranat koren i najčešće poraste između 20 i 30 cm. Listovi su mahom jajastog oblika, bogate tamno zelene boje naizmenično postavljeni.

Spada u biljke koje brzo rastu i najčešće se bere kada dostigne punu veličinu lisne rozete. Zbog toga mnogi ni ne znaju da spanać može da cveta, jer se lišće koje se koristi za ishranu bere dok je mlado i najkvalitetnije za konzumaciju pre nego što sama biljka dođe u fazu cvetanja. Inače, spanać ima zelenkasto-žute cvetove smeštene u pazuhu lista skupljene u cvasti. Nakon cvetanja formira se seme koje se može koristiti za razmnožavanje.

Postoji veliki broj sorti spanaća koje se razlikuju po boji, obliku i teksturi lišća. Pored dobro poznatog spanaća sa tamnozelenim lišćem postoje i sorte sa crvenim i žutim listovima. Može se jesti sirov u smutiju, piti kao sok i u salati ili kuvan kao varivo i čorba. Najveću popularnost ovo povrće duguje crtanom junaku Popaju koji dobija snagu kad pojede konzervu ovog povrća.

Hranljiva i lekovita svojstva

Spanać sadrži visok nivo vode, pa mladi sveži listovi ovog povrća imaju i do 95 odsto vode što ga čini jednom od hidratantnih namirnica. Sadrži vitamin A koji je važan za zdravlje vida, rast i razvoj, imunološku funkciju i zdravlje kože zbog čega se preporučuje da ga jedu deca.

Bogat je vitaminom C koji je izuzetno bitan za imunološki sistem, a pomaže u apsorpciji gvožđa iz biljne hrane. Spanać ima obilje vitamina K koji je neophodan za zdrave kosti, nešto manje E vitamina ali i folate koji su važni za pravilan razvoj nervnog sistema posebno za pravilan razvoj fetusa tokom trudnoće zbog čega treba da ga što više jedu trudnice. Ovo povrće ima brojne minerale, vlakna i fitonutrijente važne za ljudsko zdravlje zbog čega je u vrhu zdravih namirnica.

Spanać je bogat antioksidansima koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnih radikala i smanjuju rizik od raznih bolesti. Zbog bogatstva kalijuma, folne kiseline i vlakana dobar je za zdravlje srca.

Spanać jača kosti, čuva srce i poboljšava zdravlje-0

Kalijum pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska, folna kiselina smanjuje nivo homocisteina u krvi (što je povezano s rizikom od srčanih bolesti), dok vlakna mogu smanjiti nivo holesterola. Zbog obilja vlakana ovo povrće pomaže u boljem varenju, zdravlju creva, dok je vitamin K ključan za zdravlje kostiju jer igra važnu ulogu u procesu mineralizacije što pomaže u očuvanju njihove snage i gustoće. Kako ima nisku glikemijsku vrednost spanać pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, pa se preporučuje dijabetičarima i osobama koje žele da smršaju.

Da bi se maksimalno iskoristila nutritivna svojstva ovog povrća najbolje je kad se konzumira u svežem stanju. Tokom kuvanja dolazi do gubitka C vitamina koji je osetljiv na toplotu i lako se razgrađuje pri visokim temperaturama. Delimično se gube antioksidansi i vlakna pa je pravilno kuvanje ovog povrća od ključnog značaja kako bi se smanjio gubitak hranljivih sastojaka. Kako je u pitanju mlado lišće dovoljno je kratko ga probariti ili koristiti parno kuvanje umesto dugotrajnog kuvanja kako bi se zadržalo što više hranljivih materija ovog zdravog povrća.

Izvor: Agropress Foto: Pixabay



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar