Vest: Šta će sve najstariji sugrađani moći sa penzionerskom karticom?

Šta će sve najstariji sugrađani moći sa penzionerskom karticom?

Šta će sve najstariji sugrađani moći sa penzionerskom karticom?

Preko Penzionerske kartice korisnici će sakupljati bodove i ostvarivati pogodnosti, ona je vlasništvo Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranja, a daje se na lično korišćenje bez naknade.

U Pravilniku o Penzionerskoj kartici koji je objavljen u Službenom glasniku navodi se da će moći da je koriste korisnici penzije, novčane naknade za pomoć i negu drugog lica, novčane naknade za telesno oštećenje, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju, te invalidna deca.

Kartica će biti izdavana na zahtev koji može biti i elektronski, ali podnet preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, elektronski ili Fondu.

Preko kartice izdate na ime pogodnosti će se ostvarivati kod pravnog lica i preduzetnika, a koristiće se uz identifikaciju. Fond vodi evidenciju o izdatim Penzionerskim karticama, pa će na internet stranicibiti i spisak nevažećih.

Korisniku koji koristi Penzionersku karticu prilikom plaćanja roba i usluga Fond će dodeljivati bodove preko saradnje sa Poreskom upravom, od koje će dobijati podatke.

Za utrošenih 500 dinara korisniku Penzionerske kartice će Fond dodeljivati jedan bod, a tokom meseca može ostvariti bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji.

Prijava za nove penzionerske kartice od 15. marta

Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti.

Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi se neće moći zameniti za novac, te su neprenosivi na druga lica. Fond će biti u prilici da na svojoj zvaničnoj internet stranici i aplikaciji za Penzionerske kartice objavi spisak davalaca pogodnosti.

U vezi sa izdavanjem i korišćenjem kartice Fond će vršiti prikupljanje i obradu podataka o ličnosti korisnika, u skladu sa propisima koji regulišu zaštitu podataka o ličnosti.

Izvor: Kamatica



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar