Vest: Za jubilarne 25. Mišićeve dane 4,1 miliona dinara od Vlade Srbije

Za jubilarne 25. Mišićeve dane 4,1 miliona dinara od Vlade Srbije

Za jubilarne 25. Mišićeve dane 4,1 miliona dinara od Vlade Srbije

Jubilarni, 25-ti po redu Mišićevi dani, najznačajnija kulturna manifestacija u Mionici, dobili su podršku od 4,1 miliona dinara od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

- Ove godine je 100 godina od smrti našeg vojvode Mišića, slavne i neosporne ličnosti. On je u svetskoj istoriji upisan i upamćen kao komandant srpske vojske s kojom je u Prvom svetskom ratu izvojevao pobedu u Kolubarskoj bici i malu srpsku vojsku proslavio i učinio poznatom u svetu. Naš Mioničanin postao je sinonim za reč vojvoda, svojim delima zaslužuje da ga Mionica i Srbija slave i čuvaju uspomenu na njega - rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

Vojvoda Mišić je veliko ime srpskog naroda kao takav predstavlja brend Mionice u svakom pogledu. Koliko je važna manifestacija Mišićevi dani govori i to da je to jedna od najposećenijih manifestacija u Kolubarskom okrugu. A na stogodišnjicu Mišićeve smrti, opština Mionica će u okviru Kulturnog centra, početi gradnju "Kuće Kolubarske bitke", jednog od najznačajnijih projekata iz oblasti kulture u Mionici. Ove godine počeće prva faza radova, za koju je Ministarstvo kulture odobrilo 13 miliona dinara. Ceo projekat obuhvata impozantnu multifunkcionalnu postavku koja će u 5D formatu na 400 kvadrata posetiocima omogućiti da se upoznaju s činjenicama i detaljima o ljudima i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Srbije i sveta.

Za jubilarne 25. Mišićeve dane 4,1 miliona dinara od Vlade Srbije-0

- Kolubarska bitka širom planete simbolizuje borbeni srpski duh. Istina o Mišiću i junacima iz Kolubarske bitke je istina Srbije, istina slobodoljubivog čovečanstva. Izgradnjom Kuće Kolubarske bitke Mionica će dobiti autentičan prostor koji će zasigurno biti prepoznatljiv kako na kulturnoj, tako i na turističkoj mapi ne samo Srbije, već i Evrope - rekao je Boban Janković predsednik opštine Mionica. 

Sa izgradnjom Kuće Kolubarske bitke,  kultnom manifestacijom Mišićevi dani i rodnom  kućom  Živojina Mišića u Struganiku, opština Mionica će se sa  ponosom sećati svog velikana.

„Mišićevi dani“ će se ove godine održati u skladu sa merama i preporukama Vlade Republike Srbije. 


(Izvor: Opština Mionica)




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar