Vest: Zabrana bavljenja poljoprivredom za one koji zloupotrebe subvencije za poljoprivrednike

Zabrana bavljenja poljoprivredom za one koji zloupotrebe subvencije za poljoprivrednike

Zabrana bavljenja poljoprivredom za one koji zloupotrebe subvencije za poljoprivrednike

Svi koji su lažirali prijave za subvencije poljoprivrednicima po hektaru biće stavljeni u pasivan status na tri godine i neće moći da se bave poljoprivredom.

Ovo je najavila Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dodavši da će nadležni organi dalje delovati shodno zakonu i zavisno od toga kakav je prekršaj napravljen.

Kako je ministarka navela, od 101 poljoprivredne parcele koja je proveravana, nepravilnost je uočena na njih 99. Od parcela kod kojih su primećene nepravilnosti čak 82 je potpuno nepoljoprivredno, tačnije na njima se ništa ne gaji. Nepravilnost kod ostalih 18 parcela ogledala se u tome da su poljoprivrednici posadili jednu kulturu, a prijavili drugu.

„Oni koji su prijavili jednu proizvodnju, a bave se drugom neće biti kažnjeni, već će samo dobiti opomenu da u registru navedu ono što stvarno gaje. Ali, oni koji su lažirali prijave biće stavljeni u pasivan status na tri godine i u tom periodu neće moći da se bave poljoprivredom. Naša ideja je da odvojimo prave poljoprivrednike od onih koji su uzimali novac na konto poljoprivrede, a zapravo se njom ne bave“, navela je Tanasković.

Kako je ministarka najavila, sledeći korak je registar životinja: „Razlog zašto se subvencije za stočare ne isplaćuju u roku od 15 dana, kako bi inače mogli da isplaćujemo, jeste taj što proveravamo registar životinja, odnosno proveru svakog podnetog zahteva“.

Izvor: Biznis i finansije



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar