Vest: 182 godine Opštine Koceljeva

182 godine Opštine Koceljeva

182 godine Opštine Koceljeva

19. avgusta opština Koceljeva obeležila je 182 godine postojanja. Preobraženje Gospodnje se kao Dan opštine slavi od pre 14 godina umesto dotadašnjeg 23.septembra,  Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu.                                                                                                             

U prisustvu gostiju i građana u četvrtak je u sali Doma kulture održana svečana akademija.                                                                                                                                                                   

U pozdravnoj reči predsednik opštine Dušan Ilinčić izjavio je da je simbol 19.avgusta preobražaj od starog ka novom, od dobrog ka boljem te da se to najviše ogleda u postignutim rezultatima lokalne samouprave.                                                                                         

Nabrajajući realizovane i planirane investicije, predsednik opštine Dušan Ilinčić istakao je da je najveća pojedinačna investicija, čija realizacija je u toku, rekonstrukcija, izgradnja i dogradnja PU “Poletarac”.                                                                                                   

– Takođe, jedna od velikih investicija, koja je počela u 2020.a nastavljena u 2021.godini, u cilju boljeg i kvalitetnijeg vodosnabdevanja na teritoriji naše opštine, jeste ulaganje u proširenje vodnih kapaciteta i rezervoara od skoro hiljadu kubika u mesnoj zajednici Svileuva. Vrednost investicije je oko sto miliona dinara a sredstva su obezbeđena iz budžeta opštine Koceljeva - rekao je Ilinčić i otkrio da će zbog sušnog perioda bunar u Gradojeviću pustiti u eksploataciju za tehničku vodu.                                                                               

On je podsetio i na radovi u zonama vodotokova i poručio da lokalna samouprava zajedno sa Vodoprivredom Srbije i dalje čini sve što je u njihovoj moći da naselja u opštini zaštiti od potencijalnih poplava.                                                                                                                                                   

– Urađeno je dosta u protekloj godini na Lukincu, pritoci Tamnave, koji je 2019.godine poplavio deo Koceljeve. Vrednost investicije je 80 miliona dinara. Urađen je i kilometar regulacije Rasnice a vrednost ovih radova bila je oko 100 miliona. Takođe su radovi završeni i na Tamnavi, nizvodno od regulisanog dela, u dužini od oko pola kilometra - istakao je predsednik koceljevačke opštine i najavio nove radove u ovoj, ali i u drugim oblastima.                                                                                                                                                   

Jedna od njih je uređenje samog sedišta opštine, te će tako uskoro početi rekonstrukcija parka ispred zgrade Doma kulture.                                                                                                                             

– Takođe, u narednom periodu nas očekuje i rešavanje postojeće zelene pijace. Izgradićemo na postojećoj zelenoj pijaci novi objekat zatvorenog tipa, koji će služiti za prodaju proizvoda tokom godine kao i u svrhu Festivala zimnice- objasnio je Ilinčić koji je još jednom istakao odličnu saradnju ove lokalne samouprave sa republičkim institucijama i ministarstvima i nagalasio koliko je za Koceljevu važno svakodnevno zalaganje narodnog poslanika Veroljuba Matića koje je, kako kaže, rezultiralo realizacijom velikog broja investicija u ovoj opštini.      

                                                                                                                                                             

Prisutnima se obratio i Veroljub Matić, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije i predsednik Skupštine Opštine Koceljeva koji je ocenio da se politika ove lokalne samouprave i njenog rukovodstva nije menjala još od 2004, te da su prioriteti ostali isti.                                                                                                                                                                       

–Mislim da se to pokazalo ispravno i da je naš prioritet bio razvoj opštine, napredak, razvoj privrede i zapošljavanja, a samim tim, uz privredu i sve ostalo raste- smatra Matić.                                                                                                                                                                                       

U svom govoru akcenat je stavio na buduće privredne investicije i saopštio da će veoma brzo početi izgradnja elektrane na bio-gas  na  lokaciji u Svileuvi, nedaleko od Koceljeve.                                                                                                                                                                                         

–To je jedna sjajna stvar i jedna od najkapitalnijih investicija, možda ne po svom obimu, ali po svom značaju svakako. Takođe, ovih dana trebalo bi da se stavi u pogon, odnosno već je napravljena mlekara u Zukvama. Za početak je planirana proizvodnja sireva, kajmaka...i tu nas očekuje zapošljavanje. Nadamo se novom zapošljavanju i u oblasti konfekcije, nakon proširenja postojećeg pogona. Stavljanje u funkciju fabrike pirotehnike gde mislim da je do sada najveći problem bio u vlasničkoj strukturi, jer su bili manjinski vlasnici. Sada se to izmenilo jer imamo većinskog vlasnika uz manjinske i nadamo se da će se to pokrenuti- izjavio je poslanik.                                                                   

Matić je ocenio da je privreda ovog kraja šarenolika te da dobro funkcioniše i da gotovo nigde nema većih problema.                                                                                                               

–Postojeća privreda se širi, proširuje, zapošljava i sa već pomenutim investicijama koje su sigurne, a pored njih vode se razgovori i sa određenim potencijalnim investitorima. Za ovaj kraj sigurno je najbolja ona investicija čija je sirovinska baza vezana za poljoprivredu - zaključio je narodni poslanik.                                                                                       

Komentarišući obrazovanje u svom obraćanju podsetio je da su gotovo svi školski objekti na području koceljevačke opštine rekonstruisani, sem u Družetiću i Batalagama, te da školstvo dobro funkcioniše kao i da je postojanje srednje škole bitno jer čini mesto mladim, a bez mladosti Koceljeva ne bi bila ista.                                                     

– Čini mi se da, kada je reč o vrtiću, da se događa nešto što je najznačajnije od kada sam ovde, taj objekat koji pravimo. Jer, najznačajnije je da ti mladi imaju najbolje mogućnosti za rast i razvoj. A to je objekat koji pravimo iznova sa kapacitetom da prihvati  svu našu decu koja hoće da idu u obdanište, pa čak i sa strane ukoliko bude bilo mesta. To je novi objekat iz temelja sa jednim malim delom koji je pravljen 2010.i sa kompletno novim nameštajem. Dobićemo nešto što je veoma značajno i ta ustanova nam je jedna od najboljih u Srbiji po svom radu - napomenuo je Matić.                                                                                     

Među značajne infrastrukturne investicije ubraja i izgradnju i rekonstrukciju kanalizacione mreže sa prečistačem u tri naselja ove opštine.                                                       

– Mi imamo kanalizaciju koja je rađena tako kako je rađena dugi niz godina, prvenstveno u Koceljevi, koja funkcioniše i ima određenih poteškoća, ali osnovni problem je što nemamo prečistača, što u Tamnavu pustamo praktično fekalnu kanalizaciju i to nije dobro. Ali, mnogi gradovi uz Beogradu nemaju prečistač, pa ga nismo ni mi imali. Zato je za narednu godinu, uz veliku pomoć države, planirano da se radi kanalizacija sa prečistačem u Koceljevi, u Draginju i Donjem Crniljevu. Biće urađena nova kanalizacija za delove naselja koji nemaju mrežu, da se iskoriguje tamo gde ne funkcioniše u najboljoj meri i naravno, kolektor sa prečistačem- objasnio je Matić.                                         

On je govorio o dobroj saradnji sa državnim organima i nadležnim ministarstvima i podržci lokalnoj samoupravi kada je reč i  o drugim strateškim projektima od velike važnosti za građane, poput vodosnabdevanja sa izvorišta Stubo Rovni i izgradnje regionalne deponije “Kalenić” na Ubu.                                                                                                                           

– Ko bude imao zdravu pijaću vodu taj ima perspektivu opstanka i razvoja. Mi se trudimo da to obezbedimo. Da obezbedimo sadašnjost i budućnost. Za sada imamo određene kapacitete i ta voda nam je kvalitetna. Ipak, to je bunarski sistem vodosnabdevanja i naravno da nema taj kapacitet da snabde sve one koji žele da imaju vodu. I zato smo se pokrenuli zajedno sa državom i ušli smo u program vodosnabdevanja iz akumulacije Stubo Rovni i to ide svojim tokom- poručio je predsednik SO-e Koceljeva i narodni poslanik i dodao da se sve radi u cilju poboljšanja standarda građana u opštini te da krilatica “Koceljeva, lepo mesto za življenje” tek dobija pravi smisao.                                                                                                   

– Sve ovo ne bi bilo moguće da nije dobre saradnje sa državom, predsednikom države Aleksandrom Vučićem, sa Vladom, ministrima, republičkim institucijama, sa investitorima i svim bitnim učesnicima i ljudima. Bez te pomoći, sa našim kapacitetima, sve ovo ne bi bilo moguće realizovati za hiljadu godina što smo uradili i što ćemo uraditi i ja sam zahvalan državi na podršci- rekao je Matić koji je dodao da Koceljeva nastoji da neguje dobru saradnju sa okruženjem, te da bez obzira na sporadične negativne komentare, opština ne može živeti kao jedinka.                                                           

– Sve okolne opštine poštujemo i radujemo se njihovim uspesima. Ako napreduju drugi, napredovaćemo i  mi. Ako mi idemo napred i oni će uz nas. To tako treba da se shvati - smatra nekadašnji predsednik koceljevačke opštine. Govoreći o izazovima sa kojima se suočava ne samo ova lokalna samouprava, već i Srbija, Matić je naveo natalitet.                                                                                                                                               

– Starimo, malo se dece rađa. Niko neće da rodi dete ako nema uslova za njegov rast i odgoj. Sve što smo radili i što radimo zajedno sa vama je u stvari stvaranje boljih uslova za bolje funkcionisanje i življenje i veće rađanje. Samo sa time možemo napred - zaključio je Veroljub Matić.         

                                                                           

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar