Vest: 7 biljaka koje odbijaju komarce

7 biljaka koje odbijaju komarce

7 biljaka koje odbijaju komarce

Ako u vašoj bašti zasadite neku od ovih 7 biljaka više nikada nećete morati da kupujete sprejeve protiv komaraca i buba!

Ispostavilo se da komarce, ali i neke druge insekte koji ujedaju, privlače određeni mirisi na ljudskoj koži. Posebno ih privlače vaši neprijatni mirisi i znoj. To znači da što se više znojite, ili radite naporno u bašti na kraju dana, možete očekivati da će vas veliki broj komaraca obletati.

Veoma jaki i neprijatni mirisi za insekte mogu sakriti miris ljudi i sprečiti ih da vam priđu bliže i ujedu. Postoji nekoliko postrojenja sa jakim mirisima koji će za vas biti prijatni, a koje možete koristiti da se zaštitite od dosadnih komaraca. Miris ovih biljaka mora se osećati svuda oko vas u vazduhu tamo gde se nalazite.

 

Da biste postigli jači miris biljaka, a samim tim i bolji efekat odbijanja komaraca, zdrobite biljke u svojim rukama da biste oslobodili njihove mirise i eterična ulja. Zatim utrljajte lišće i ulje po telu kože. Pored toga ukoliko posadite neku od ovih 7 biljaka u svojoj bašti smanjićete upotrebu sprejeva svaki put kada izađete u dvorište.

Matičnjak: Spada u porodicu nana, ima bele cvetove i blag miris limuna. Takođe je veoma lekovit. Matičnjak je odličan zaštitinik u borbi protiv ujeda komaraca, ali je isto tako i invazivna vrsta, pa zato vodite računa kada ga posadite. Iz tog razloga idealno rešenje je da ga posadite u saksiji, tako ćete moći da je držite blizu sebe dok odmarate na terasi.

7 biljaka koje odbijaju komarce-0 7 biljaka koje odbijaju komarce-1

Mačija trava: Ova mirisna biljka, koja je inače bliska rođaka nane, sadrži prirodnu hemikaliju zvanu nepetalakton, koja je ujedno opijat za mačke, ali i veoma korisna u odbijanju insekata. Međutim, ukoliko niste veliki ljubitelj mačaka i ne želite da se veliki broj njih skuplja u vašem dvorištu, najbolje je da preskočite ovu i probate sa nekom drugom biljkom.

Bosiljak: Istraživanje koje je sprovedeno u 2009. godini pokazalo je da je eterično ulje ove ukusne biljke veoma otrovno za ubijanje larvi komaraca. Posadite ovu neverovatnu biljku oko nekih prirodnih izvora vode, kao što je ribnjak ili močvara i tako možete da utičete na kontrolu razmnožavanja ovih insekata.

7 biljaka koje odbijaju komarce-2 7 biljaka koje odbijaju komarce-3

Lavanda: Jedna od veoma zanimljivih činjenica koju možda niste znali o lavandi jeste ta da u velikoj meri može da odbija insekte kao što su komarci, moljci i muve. Zato korišćenje bilo kakvih preparata za negu kože na bazi lavande može da spreči ujede komaraca. Ukoliko nemate takvih preparata, posadite lavandu u vašu baštu i kada poraste možete otkinuti cvetove i utrljati u vašu kožu.

Nana: Kao biljka, nana se ponekad koristi protiv insekata, a dokazano je da njeno ulje može da odbije odrasle jedinke i ubija larve i jaja nekoliko vrsta insekata.

7 biljaka koje odbijaju komarce-4 7 biljaka koje odbijaju komarce-5

Žalfija i ruzmarin: Ako planirate da sedite napolju, probajte da zapalite ruzmarin i žalfiju. Zapaljena kombinacija ovih biljaka ne samo da miriše dobro, već je toliko neprijatno većini vrsta insekata da će ih dim u potpunosti oterati iz vaše blizine.

Izvor: AgromediaPodeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar