Vest: Besplatne parking karte za osobe sa invaliditetom

Besplatne parking karte za osobe sa invaliditetom

Besplatne parking karte za osobe sa invaliditetom

 

Osobe sa invaliditetom sa područja opštine Koceljeva će po prvi put imati priliku da ostvare pravo na besplatne parking karte koje će moći da koriste na teritoriji čitave Srbije. Uslovi su propisani pravilnikom o izdavanju parking karte za osobe sa invaliditetom koji su članovi Opštinskog veća nedavno usvojili.                                         

–Ovakav pravilnik do sada nismo imali. Međutim, nametnula se potreba da ga imamo jer nam se pojavljuju lica koja imaju uslove da ostvare ova prava. Stepen automotorizacije se povećao, kako u Koceljevi, tako i u drugim mestima i gradovima, pa je ovo način da pomognemo tim osobama. Kada pravilnik verifikuje skupština, imaćemo način da dajemo besplatne parking karte za osobe sa invaliditetom, a njime je tačno definisano ko i na koji način može da ostvari ovo pravo, koji su uslovi- rekao je načelnik nadležnog odeljenja Miodrag Tadić i dodao da će lokalna samouprava od Parkirališta Srbije trebovati određeni broj karata koje su univerzalne, a potom će odeljenje za opštu upravu i javne službe donositi rešenja na osnovu zahteva građana.   

Parkiranje se u Koceljevi ne naplaćuje, ali će ova mera, smatraju u opštinskoj upravi, biti značajna za građane opštine koji  na nju budu imali pravo, jer će besplatna parking karta biti upotrebljiva u bilo kom mestu i gradu u našoj zemlji.                                       

–To je ideja. Gužva je svuda u saobraćaju, nedovoljno je parking mesta i parking karta će važiti u svim gradovima u Srbiji na obeleženim mestima za invalide. Imamo već zainteresovanih lica a kartu će dobiti svi oni koji budu ispunjavali uslove propisane pravilnikom- istakao je Tadić.                                                                                             

Pravo na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim parkiralištima za parkiranje osoba sa invaliditetom mogu ostvariti osobe sa invaliditetom od 60% ili više, zatim slepa lica 4. i 5. kategorije, gluva lica sa 70 odsto invaliditeta ili više, vojni invalidi kao i civilni invalidi rata od 1- 5 grupe koji su ostvarili pravo na ortopedski dodatak po osnovu oštećenja donjih ekstremiteta, osobe sa višestrukim smetnjama u razvoju, te osobe obolele od autizma.                                     

Prema rečima načelnika Tadića, kartu je potrebno staviti na desnu stranu vetrobranskog stakla automobila i to će biti dovoljno za besplatno parkiranje na svim parkiralištima u zemlji, ali isključivo na obeleženim parking mestima za invalide.                                     

–Mi u ovom trenutku pakriranje ne naplaćujemo, a imamo dovoljan broj obeleženih parking mesta za invalide u Koceljevi. Međutim, ukoliko se ukaže potreba, naravno da ćemo se tome prilagoditi- zaključio je Tadić. 

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar